Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eliassons uppmaning:
Följ avtalen som finns

<p>Jan Eliasson.</p>Foto: Jens L'Estrade

Samtidigt som Ungern inför lagar för att kunna bestraffa flyktingar hårdare markerar Jan Eliasson, vice generalsekretare, kraftfullt mot flyktingsituationen.

Nu skickar han, i egenskap av FN:s vice generalsekreterare, en tydlig uppmaning till världens nationer.

– Vi kommer att påminna om de internationella avtal som finns, säger Jan Eliasson.

Ungerska myndigheter har utlyst ett kristillstånd och flyktingar är strandade på tågstationer. Landets premiärminister, Viktor Órban, varnar för att européer kommer bli en minoritet i Europa.

Samtidigt varnar Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, för ett negativt synsätt på den ökade rörligheten.

– Vi ser en ökad rörlighet över gränserna och det är en del av globaliseringen. Av många ses det som något negativt. Men det är något vi ska försöka se med ett positivt synsätt. I framtiden ska vi inte behöva fokusera på religiösa och etniska skillnader, säger han till Expressen.

Han säger samtidigt att de europeiska länderna nu är under stor press – och han förstår vilka utmaningar den rådande situationen innebär.

– Det är en utmaning för oss alla, men världen finns nu också i våra egna länder, säger han och förklarar att man måste acceptera att läget nu är som det är.

"Måste hanteras"

Eliasson vill inte kommentera vad han tycker om Ungerns agerande i frågan generellt, eller om de nya lagarna i landet. Men han är tydlig med att man måste agera enligt "rådande konventioner".

Han vill inte recensera huruvida Ungern gör det eller inte.

– Jag vill inte kommentera enskilda länders åtgärder. Men det här är ett problem som måste hanteras på flyktingkonventionens grund och med ett humanitärt perspektiv. Om man tänker på att dessa människor till största delen är flyktingar från ett outhärdligt krig bör man få det rätta perspektivet.

"Stor kraftsamling"

FN har nu akut kallat in flera nationer till ett möte den 30 september – där flyktingfrågan ska diskuteras.

– Vi kommer att påminna om de internationella avtal som finns, som länder behöver påminnas om i dessa tider. Det handlar om flyktingkonventionen och den humanitära rätten. Det är en stor kraftsamling vi nu gör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.