Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eliassons interna meddelande om resan

Inrikesministern Mikael Damberg (S) om samtalet med MSB:s generaldirektör Dan Eliasson som valde att avgå från sin post på myndigheten.
Dan Eliasson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett meddelande till medarbetarna på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förklarar Dan Eliasson varför han valde att göra sin hårt kritiserade resa till Gran Canaria över jul.

”När jag satte mig på planet strax före jul var det efter noga överväganden. Mitt val då var att prioritera familjen”, skriver Dan Eliasson enligt , som tagit del av meddelandet.

På onsdagen meddelade Dan Eliasson att han begärt att få lämna posten som generaldirektör för MSB efter Expressens avslöjande om hans resa till Kanarieöarna.

Dan Eliasson har inte låtit sitt intervjuas om avgångsbeslutet. Men i ett internt meddelande till medarbetarna på MSB, som DN var först med att rapportera om, skriver han att han valde att genomföra resan ”efter noga överväganden”:

”Mitt val då var att prioritera familjen, som har fått stå tillbaka under både det gångna året och också under de närmare 20 år jag haft ledande befattningar i min statliga yrkeskarriär. Familjen har sedan länge ett eget boende i Las Palmas. Min dotter vistas och jobbar där en längre period.”

I faktarutan längst ner i texten kan du läsa hela meddelandet.

Står fast vid att resan var nödvändig

I nationella de råd som Folkhälsomyndigheten publicerade den 14 december står att läsa:

”Inför kommande ledigheter och under julen är det viktigt att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra.”

Eliasson har tidigare sagt till Expressen att resan enligt honom var nödvändig. Det är en uppfattning som han fortfarande står fast vid:

”Min familjs väl och ve är prioriterat för mig som för de flesta av oss, därav mitt beslut att resan var nödvändig för att fira julen med min familj. Min familj testades före avresan. Vi är inte del av en riskgrupp. Tyvärr är många andra det med följd att begränsningar slår hårdare för många, främst äldre.”

”Folk är upprörda och gråter”

Den 30 december avslöjade Expressen att Dan Eliasson rest till Gran Canaria några dagar före jul.

Kritiken mot Eliasson blev hård. Opinionsbildare, politiker och allmänhet fördömde både själva resan och Eliasson förklaring att den var nödvändig. Även internt på myndigheten fanns en stor upprördhet.

– Folk är upprörda och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här, sade en källa till Expressen.

I tisdags sällade sig också Moderatledaren Ulf Kristersson till kören av röster som krävde generaldirektörens avgång:

”Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb”, skrev Kristersson på Facebook.

Och på onsdagen begärde Eliasson att få lämna uppdraget som generaldirektör för myndigheten.

Han kommer nu att få andra uppgifter inom regeringskansliet och får behålla sin lön på 162 500 kronor i månaden under de två år som hans anställning löper.


Eliassons meddelande till medarbetarna

”Tack och hej,

mitt beslut att åka till Kanarieöarna för att fira jul- och nyår med min familj skapar reaktioner. Jag kan förstå det, inte minst mot bakgrund av att många äldre personer inte har kunnat träffa sina barn och barnbarn under pandemin. Det finns många far- och morföräldrar som inte fått krama om sina barnbarn på nästan ett år. 

När jag satte mig på planet strax före jul var det efter noga överväganden. Mitt val då var att prioritera familjen, som har fått stå tillbaka under både det gångna året och också under de närmare 20 år jag haft ledande befattningar i min statliga yrkeskarriär. Familjen har sedan länge ett eget boende i Las Palmas. Min dotter vistas och jobbar där en längre period. Beslutet vilade på bedömningen om hur säkert det är att resa för mig och mina medmänniskor, den aktuella situationen i Las Palmas och möjligheten att bo och röra sig säkert på vägen dit och hem, och på plats.

Att följa gällande regler och rekommendationer är en självklarhet för att inte riskera att sprida smittan vidare, och därmed belasta sjukvården där personalen gör sitt yttersta för att rädda liv. UD:s beslut att häva avrådan från icke nödvändiga resor till stora delar av Europa var också en förutsättning.

Min familjs väl och ve är prioriterat för mig som för de flesta av oss, därav mitt beslut att resan var nödvändig för att fira julen med min familj. Min familj testades före avresan. Vi är inte del av en riskgrupp. Tyvärr är många andra det med följd att begränsningar slår hårdare för många, främst äldre. Jag ser fram emot att vaccinationsprogrammet nu kommer i gång, det kommer att bli en befrielse för många. 

Mot bakgrund av den uppmärksamhet och de reaktioner min resa gett upphov till har jag i dag haft ett möte med inrikesminister Damberg. Vi har diskuterat den uppkomna situationen och jag har meddelat att jag ser det som svårt för mig och myndigheten att fullgöra de uppdrag vi har om jag fortsätter som myndighetschef, givet alla reaktioner. Inrikesministern har uttryckt förståelse och för detta och delar min bedömning. Jag har därför i dag begärt förflyttning från mitt uppdrag som chef och GD över MSB.

Regeringen kommer att fatta beslut med den innebörden i närtid. Jag gör detta av respekt för er mina kollegor på MSB som behöver fokusera på att hantera pandemin och inte att krishantera för en GD. Ni behöver arbetsro för att utföra era viktiga arbetsuppgifter. Självklart spelar omsorg och kärlek till min familj en avgörande roll. 

Jag vill avsluta med att tacka alla er för närmare tre år av fint samarbete. Ni är fantastiska människor som gör en oerhörd skillnad för Sverige. Fortsätt det framgångsrika utvecklingsarbete som nu pågår. Att bygga en effektivare och mer enhetlig räddningstjänst, att stärka cybersäkerheten och bygga ett modernare Rakel, att bli än mer kraftfulla och betydelsefulla i det operativa arbetet, att bygga ett starkt civil- och totalförsvar och att fortsätta vara en arbetsgivare som har tillit och förtroende som ledstjärnor.

Med de allra bästa och varmaste hälsningar, Dan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.