Larmet: Svenskarna har börjat slappna av

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sverige hade kunnat agera snabbare i coronapandemin, säger Dan Eliasson, generealdirektör för MSB, i P1 Morgon.
Foto: Fredrik Funck/DN/TT / Dagens Nyheter
Människor njuter av vårvärdet i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT / ANDERS WIKLUND
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svante Werger, rådgivare MSB.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

3256 personer har nu bekräftats döda i covid-19 Sverige – 31 nya dödsfall sedan i går.

MSB varnar nu för att svenskarna börjar bete sig mer avslappnat kring olika rekommendationer.

– Jag vill därför trycka lite extra på de här uppmaningarna och råden, fortsätt hjälpa till där ni har möjlighet att vara en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

På måndagens presskonferens rapporterade MSB om ett ”trendbrott” – färre personer uppger nu att de förändrat sina beteenden i olika vardagssituationer, enligt en undersökning som myndigheten gör tillammans med Kantar/Sifo.

– Fram till för en vecka sen såg vi stigande siffror för de flesta svarsalternativ, men nu ser vi att siffrorna sjunker, säger Svante Werger.

Bland annat anger färre i undersökningen att de minskat sitt deltagande i sociala aktiviteter utanför hemmet, undvikit offentliga platser med många människor, och sitt kollektivtrafikresande. Skillnaden är i förhållande till förra veckan är nu sjunkande siffror på runt 5-10 procentenheter, enligt MSB. 

– Det här är människors egna bedömningar. Men bilden av ett mer avslappnat förhållningssätt till de rekommendationer som gäller stämmer med det som exempelvis länsstyrelsen rapporterat.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten:

– Det är en risk med att det över tid blir svårare och svårare, kanske också i kombination med att siffrorna börjar se bättre ut, att man slappnar av. Men det är för tidigt att göra det.

Under presskonferensen rapporterades det om 31 nya registrerade dödsfall. Anders Wallensten säger att det handlar om en eftersläpning i rapporteringen, men att man ”möjligtvis” finns en minskande trend.

– Kurvan för IVA-fallen ser även positiv ut, det fortsätter att röra sig nedåt.

MSB:s generaldirektör: Hade kunnat agera snabbare

Sverige hade kunnat agera snabbare i coronapandemin, sa Dan Elisasson, generaldirektör för MSB i måndagens P1 Morgon. Han anser att det kan behövas ”förändringar i beslutsprocesser”.

– Jag hade nog gärna sett att vi hade lyckats agera som land lite snabbare, säger han.

– När stora kriser uppstår kommer man alltid att titta på det efteråt. Så kommer frågan, växlade vi upp tillräckligt snabbt? Den frågan kommer också komma upp vid det här tillfället, säger han i P1 Morgon.

Generaldirektören fortsätter:

– I den här krisen har processfrågor blivit lite mer långdragna än de behövt vara. Behöver vi muskelkraft i systemet? Som processer där vi ska inhämta information från kommunerna, det blir osäkerhet. Det tar nästan en månad innan vi kommer loss.

– Det betyder inte att man överprövar något i sak, utan snarare processen, där finns något att titta på.

Om Sverige valt rätt väg vill han inte sia om.

– Vi har väldigt höga siffror, vi har valt en annan väg, långsiktigt visar det sig om det var den rätta eller inte.

Dödsveckan i Sverige – värsta på hela 2000-talet

SCB:s utredare: ”Dödligaste veckan någonsin i Stockholm”.

Se dagens Bara Nyheter – sammanfattning av dagens intressantaste nyheter.

Se dagens Bara Nyheter – sammanfattning av dagens intressantaste nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.