Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eliasson: "Starkt stöd från inrikesministern"

Rikspolischef Dan Eliasson på plats i Sälen för Folk och Försvars konferens. Foto: Sven Lindwall
Eliasson tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Svt / SKÄRMDUMP

STOCKHOLM/SÄLEN. Kraven på hans avgång har höjts från flera håll och inrikesminister Anders Ygemans ultimatum löd: tydliga tecken på en vänding av poliskrisen innan årsskiftet, annars åtgärder.

Nio dagar in på 2017 hävdar rikspolischefen Dan Eliasson att hans egen skuld i stormen är överskattad och att det redan syns förbättringar.

– Det har till exempel blivit fler poliser i särskilt utsatta områden.

En poliskår på knäna, larm om gängkriminalitet och en hög med olösta brott som har ökat dramatiskt.

Statistiken som presenterades i november var becksvart, under 2016 års första elva månader klarade polisen upp 10 000 färre brott än under samma period 2015.

I takt med att resultaten efter den stora omorganisationen av polisen har uteblivit, har fler och fler kritiska röster höjts och krävt rikspolischefen Dan Eliassons avgång. M-ledaren Anna Kinberg Batra basunerade i sitt jultal att förtroendekapitalet var förbrukat.

– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet.

 

LÄS MER: Ygemans deadline för polisen

 

Nio dagar in på det nya året medger Dan Eliasson att det har varit ett gatlopp, men han tar kritiken med ro.

– Det har varit det mest turbulenta året i mitt yrkesliv. Jag har varit kraftigt ifrågasatt på sina håll, och är fortfarande. Men det vore förmätet att tro att en person har betydelse i sammanhanget, vi är 30 000 anställda och vår samlade förmåga är det som spelar avgörande roll, säger Eliasson som inte vill bemöta avgångskravet från Anna Kinberg Batra.

– Jag har ingen lust att kommentera politikers krav på avgång, sitter man i riksdagen har man rätt att ha synpunkter på verksamheten och vem som leder den, säger Dan Eliasson.

Eliasson: Omorganisationen har skapat oron

Enligt rikspolischefen är det själva omorganisationen inom polisen som har skapat oron och som är boven bakom de svarta uppklarningssiffrorna, han ser själv fram emot betydligt bättre resultat 2017 och 2018 och kan redan skönja förbättringar.

– Vi har till exempel blivit fler poliser i särskilt utsatta områden. Vår tillgänglighet på telefon har utökat dramatiskt på slutet av året och den negativa trenden i utredningsresultaten har brutits i en del områden i Sverige, säger han.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: "Sparka Dan Eliasson och alla som tror som han"

 

Vid polisen har man i dag ingen ny statistik som stöder rikspolischefens positivare bild.

– Siffrorna från december är inte färdiga än, vi har inte fått se dem. Det släpar alltid efter, nu har det varit jul och nyår och det är svårt att han siffror klara precis vid nyårsskiftet, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, ser inte några ljusa moln i horisonten.

– Det har varit ett av de jobbigaste åren i mannaminne, poliskåren och mina medlemmar är hårt nedslitna. Vi anser att poliskrisen är i ett sådant läge att frågan måste lyftas till regeringsnivå. Detta måste inrikesministern göra nu, säger Nitz som är fotsatt kritisk till Dan Eliasson.

– Det är ingen hemlighet att relationen mellan polisförbundet och polismyndigheten med rikspolischefen har varit mer än frostig. Han har en tung uppförsbacke. Närmaste tiden kommer att vara avgörande, säger Lena Nitz.

– Det är regeringen som tillsätter chefen, inte fackförbud och inte medier, replikerar Dan Eliasson och tillägger att han ingen gång under de senaste månaderna med alla avgångskrav varit nära att kasta in handduken själv.

– Faktiskt inte. Jag har en väldigt bra dialog med justitiedepartementet och med inrikesministern. Jag känner ett starkt stöd från inrikesministern.

Har Anders Ygeman under den här tiden antytt att du inte kan sitta kvar?

– Nej, det har han inte.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger själv att polisen har varit hårt pressad av flyktingmottagandet, gränskontroller, förhöjt terrorhot och polisens största omorganisation sedan 1960-talet.

– Polisomorganisationen har en enig riksdag beslutat om och där har polis och polisfack sagt att den var nödvändig för att få en effektivare polis, säger han.

Flera mätningar den senaste tiden visar dock att allmänhetens förtroende för polisen sjunker.

– Det är allvarligt och jag tror att det är följden av den diskussion vi haft och den situation som vi har varit i, säger Ygeman.

 

LÄS MER: Ygeman: "Jag är nöjd med rikspolischefen"

 

Anders Ygeman: "Har inte varit tillräckligt bra"

Enligt Ygeman tar det tid att vända utvecklingen.

– Resultatutvecklingen har inte varit tillräckligt bra. Jag förväntar mig att vi får en förbättrad resultatutveckling och fler poliser där de behövs som mest. Men resultaten vänder inte direkt utan det tar lite tid. Vi ser att det nu i delar av landet har börjat vända. Vi har sett en del positiva signaler och en ökad polisiär närvaro i vissa utsatta områden.

Han säger vidare att han välkomnar Lena Nitz engagemang i frågan.

– Det är viktigt att polisledning, polisfack och partier kan samlas kring ett antal åtgärder för att höja statusen på polisen och få en bättre arbetsmiljö. Lönefrågan är en fråga för arbetsmarknadens parter och det pågår en förhandling.

Ygeman kommenterar även Anna Kinberg Batras krav på Dan Eliassons avgång:

– Det är bättre att oppositionen kritiserar mig än att ge sig på enskilda myndighetschefer. Frågan är om hennes krav säger mer om hennes utsatta situation än om Eliassons situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.