Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eliasson säger att han jobbade – andra tog besluten på MSB

MSB-chefen har fått mycket kritik efter julresan Kanarieöarna
Dan Eliasson.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Dan Eliasson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson i Las Palmas.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Dan Eliasson berättade för Expressen att han arbetade under vistelsen i Las Palmas.
Men två dagar innan generaldirektören åkte till Kanarieöarna utsåg han flera ersättare som skulle sköta hans jobb hemma i Sverige.
Och på nyårsdagen, mitt under debatten om resan, började Eliasson en förlängning på ytterligare två år som MSB:s generaldirektör.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Dan Eliasson kommer att träffas för ett möte om resan på torsdag eftermiddag, enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Dan Eliassons flyg till Las Palmas på Kanarieöarna avgick 19 december. Eliasson säger i en intervju med Expressen att resan var ”nödvändig” och han bland annat firade jul med sin dotter och familj.

– Jag har naturligtvis varit ledig över julhelgerna och jag har jobbat en del på distans. Och jag har tränat en del, sa han till Expressen och tillade:

– Jag har varit i kontakt med jobbet varje dag under min frånvaro. Och jag har lett möten, både interna och externa härifrån. Jag är fullt uppdaterad.

Men exakt vad Dan Eliasson jobbat med under sin semester vill MSB inte svara på och hänvisar till sekretesskäl.

Samtidigt fanns ett beslut om att andra skulle sköta Eliassons jobb då han var i Spanien.

Utsåg ersättare

– Han har sett till att det funnits en ersättare på plats som kan ta beslut i Sverige, säger Mikael Westerlund, presstalesperson på MSB.

Två dagar före avresan till Las Palmas - den 17 december - fattade Eliasson ett så kallat delegeringsbeslut . Det betyder att han utsåg ställföreträdande åt sig själv.
Dan Eliasson gav ett antal av sina medarbetare - kommunikationsdirektören, några avdelningschefer och rättschefen på MSB - uppgiften att sköta hans jobb hemma i Sverige under semestern.

Eliasson godkände ersättarna dagen före resan.

Ett flertal medarbetare på MSB agerade under jul och nyårsledigheten beslutsfattare.
Foto: Privat

Där sägs att ersättarna har samma möjlighet att fatta beslut som generaldirektören själv. 

Det finns vissa undantag som handlar om större principiella beslut. Eliasson skulle också - om det var möjligt - informeras om vissa större frågor.

De var ställföreträdande:

Under perioden 19 december–3 januari var totalt fem medarbetare ersättare för Dan Eliasson.

Anna Asp, rättschef: 19–23 december.


Cecilia Looström, chef för avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande: 25–27 december


Jonas Norén, chef för avdelningen för verksamhetsstöd : 28 december.


Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör: 29–31 december.


Camilla Asp, chef för avdelningen för krisberedskap och civilt försvar: 1–3 januari.

Dan Eliassons jobb som generaldirektör för MSB gör honom ytterst ansvarig för Sveriges beredskap. En del i det ansvaret är att fatta beslut som påverkar myndighetens förmåga att säkerställa beredskapen. När han var frånvarande skötte ersättarna hans jobb


MSB om förtroendet: ”Märkligt om det inte påverkats”

Dan Eliassons förordnande som generaldirektör förlängdes också från nyårsdagen i år, samtidigt som hans resa debatterades som intensivast efter Expressens avslöjande om resan till Kanarieöarna.

På tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, fick Svante Werger på MSB svara på frågan om förtroendet påverkats av Dan Eliassons Las Palmas-resa.

– Jag har ingen kommentar gällande Dan Eliasson, men jag tror det vore väldigt märkligt om det inte påverkas av den händelse och bevakning som varit, säger Svante Werger på MSB under pressträffen.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson skrev under gårdagen en analys med rubriken ”Svårt för Eliasson att sitta kvar”, där han konstaterar att förtroendet för generaldirektören, och därmed MSB, är allvarligt skadat.

”Dan Eliasson själv lär inte kunna reparera den skadan”, skriver Knutson.

Ledarskribenten Erik Helmerson är inne på samma spår på DN:s ledarsida, där han skriver att ”Dan Eliasson har gjort sitt” och att generaldirektörens svar på Expressens frågor var ”världens sämsta försvar”.

Dan Eliasson förordnades först som generaldirektör för MSB 5 mars 2018. Förordnandet förlängdes från och med nyårsdagen 2021 och skrevs på av näringsminister Ibrahim Baylan och inrikesminister Mikael Damberg den 2 juli i somras.

I det förlängda förordnandet står att läsa att han får fortsatt förtroende till och med sista december 2022. Eliasson får ingen löneökning, hans månadslön är på cirka 160 000 kronor.

Eliasson har själv inte begärt förlängning av förordnandet, utan det är något som sker på regelbunden basis.

Dan Eliassons förlängda förordnande signerades av näringsminister Ibrahim Baylan och inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: Privat

Eliasson kan få lämna – med full lön

Statsvetaren Jenny Madestam om Dan Eliassons framtid.

MSB om förtroendet för myndigheten:

MSB tror att förtroendet kommer påverkas efter Dan Eliassons solsemester. ”Väldigt märkligt om det inte påverkades”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.