HÄNVISAR TILL RÄTTSLÄGET. Försäkringskassans generaldirektör, och tillträdande rikspolischefen, Dan Eliasson förnekar bestämt att åtgärden inte handlar om hämnd mot internutredarna. Foto: Olle Sporrong
HÄNVISAR TILL RÄTTSLÄGET. Försäkringskassans generaldirektör, och tillträdande rikspolischefen, Dan Eliasson förnekar bestämt att åtgärden inte handlar om hämnd mot internutredarna. Foto: Olle Sporrong

Eliasson raderade mejl hos F-kassan

Publicerad

Försäkringskassans internutredare kan inte längre avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem. Ledningen har beslutat att radera miljontals mejl som skickats till och från de 13 000 medarbetarna.

Generaldirektör Dan Eliasson motiverar åtgärden med att man ska ha upptäckt att det råder ett osäkert rättsläge.

- Det här är katastrofalt för den interna kontrollen och ett led i att minska våra möjligheter att granska cheferna på det sätt som vi tidigare gjort, säger medarbetare vid säkerhetsstaben.

Enligt vad Expressen erfar har den drastiska åtgärden redan orsakat problem för brottsbekämpningen.

Polisen ska nyligen ha kontaktat Försäkringskassan i ett känsligt ärende och begärt ut mejltrafik från en anställd som misstänks ha koppling till den organiserade brottsligheten.

- Svaret blev att vi inte kunde hjälpa till eftersom uppgifterna var raderade, säger en centralt placerad tjänsteman.

- Ledningens agerande är obegripligt. Först köper man in ett säkerhetssystem och ger oss i uppdrag att spara all trafik. Sedan, efter att vi granskat ett antal chefer, säger man plötsligt att loggandet av e-post bryter mot reglerna.

Gav flickvännen chefsjobb

Tjänstemannen syftar på de chefsskandaler inom Försäkringskassan som Expressen kunde avslöja i våras:

Sjukförsäkringschefen Dani Razmgah anställde i strid med reglerna sin sons flickvän.

Före detta informationschefen Jonas Lindgren gav sin flickvän ett chefsjobb, lyfte hennes lön och attesterade ledighet som arbetstid.

I bägge fallen ingick sparade mejl i internutredarnas granskning. Bland annat framgick att högste chefen Dan Eliasson länge hade känt till förhållandet mellan Lindgren och hans flickvän.

- Den sortens uppgifter har vi från och med nu svårare att upptäcka och bevisa, säger en annan internutredare.

Dan Eliasson har utåt berömt internutredarnas arbete - trots att flera personer vittnat om att han försökte begrava de färdiga rapporterna innan Expressen skrev om dem. När han i torsdags utsågs till rikspolischef sa han vid en presskonferens att fallen till och med "berikat" Försäkringskassan. Samtidigt visar medarbetarundersökningar att de anställdas förtroende för Eliasson har rasat. Kritiker menar att han hållit sina närmaste chefer bakom ryggen.

När Expressen efter presskonferensen ber Dan Eliasson att berätta om de förändringar som nu skett rörande e-postloggarna är han vag.

- Jag vet inte... externt bör... då ska det loggas för det är en del av offentlighetsprincipen. Sen har vi nog gjort begränsningar hur länge man ska spara internmejl om man själv som handläggare inte har bestämt sig för att spara det hela. Där har vi gjort ett förändringsarbete, det stämmer.

"Det fanns osäkerheter"

Varför då?

- Jo, för att det fanns osäkerheter hur det där arbetet bedrivs, om de rättsliga mekanismerna kring var tillräckligt utvecklade eller inte. Och fram till att vi har klargjort det så sa vi att vi är försiktiga med den typen av lagring.

Dina egna mejl hamnade ju i fokus och blev en del av granskningen. Var det ett problem att internutredarna kunde läsa dem?

- Nej, jag har inte upplevt att det är ett problem för mig. Men om man tänker så här: när de anställda anställdes var det ingen som har klargjort för dem att deras mejl skulle läsas. Så det fanns otydligheter här som vi behöver klara ut.

Att brottsutredare inom polisen, den myndighet som Dan Eliasson alltså själv snart leder, fått problem på grund av massraderingen säger sig generaldirektören inte känna igen.

Efter intervjun valde Försäkringskassans ledning att publicera en informationstext med rubriken "E-postregister har raderats efter oklarheter" på sitt intranät. Loggarna av alla mejl som tagits emot eller skickats av myndighetens 13 000 anställda sedan mars 2013 är nu förstörda av IT-avdelningen, enligt meddelandet.

Alla har vetat om lagringen

Flera personer som Expressen pratat med uttrycker förvåning över agerandet.

- Om ledningen säger att rättsläget är oklart borde man väl rimligtvis vänta med att trycka på raderingsknappen tills man verkligen vet vad som gäller, säger en person.

- Påståendet om att anställda inte känt till loggningen av e-post är nys. Vi har varit väldigt öppna med hur det här fungerar och det står uttryckligen i de informationsriktlinjer som skickats till alla staber att e-postregistret finns och hur det fungerar, hävdar en av anställda på säkerhetsstaben.

Efter massraderingen väntas Försäkringskassans ledning göra ytterligare förändringar i det interna kontrollarbetet. Enligt uppgifter till Expressen väntas internutredarna mista sin rätt att granska personer i chefsställning. I stället föreslås att uppdraget läggs över på antingen internrevisionen eller externa konsulter.

- Känslan är att ledningen vill straffa oss för att man anser att vi varit för besvärliga, fortsätter tjänstemannen.

Avfärdas av Eliasson

Detta förnekas bestämt av generaldirektör Dan Eliasson.

- Nej, vi pratar inte i termer av hämnd. Nu ska vi se hur vi kan utveckla verksamheten, ge den ännu mer muskler och samtidigt säkra upp de rättsliga aspekterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag