Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliasson om IT-systemet: "Har gjort rätt"

Rikspolischefen Dan Eliasson pressas i riksdagens just Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dan pressades i justitieutskottet om Ekots avslöjande om polisens IT-system.

Rikspolischefen är övertygad om att han följt reglerna men säger ändå till Sveriges Radio: 

- Varken jag, utskottsledamöter eller media kan avgöra vad som är rätt eller fel. Det är Säpo som är tillsynsmyndighet, säger han. 

Johan Hedin, C, menar att det är glasklart att Eliasson frångått lagen: 

- Rikspolischefen berättade att de använt ett system som inte är godkänt av Försvarsmakten.  

I början av september avslöjade Ekot och Sveriges Radio P4 att rikspolischef Dan Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen efter att han beslutat om att ge ett företag åtkomst till känslig information från polisens personal- och lönesystem. 

Då sa Eliasson att Ekots uppgifter bygger på ett missförstånd. Han menade att man inte måste använda sig av försvarets kryptering utan att man kan hitta alternativ. 

LÄS MER: Eliassons uppgifter om IT-säkerheten motsägs 

Morgan Johansson pressas också i riksdagens justitieutskott. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Pressas i justitieutskottet 

Senare har polisen hävdat att de inte behöver försvarets godkännande, vilket skulle bero på att kommunikationen mellan polismyndigheten och det aktuella företaget skett via ett nätverk som är inom polisens kontroll. 

Men i tisdags avslöjade Ekot nya uppgifter som motsäger detta. Enligt ett avtal som Ekot tagit del av ska det privata företaget ha kommit över de känsliga uppgifterna från sina lokaler via internet – ett nätverk som inte står under polisens kontroll.

"Lösningen har inte tillämpats"

Efter att ha pressats i riksdagens justitieutskott på torsdagen fick Eliasson frågor om formuleringarna i avtalet mellan polisen och företaget, om uppkopplingen mellan parterna via internet sker inom polisens lokaler eller inte. 

– Den lösning som vi har utvecklat tillsammans med ett företag har inte börjat tillämpas ännu. Nu tänker vi avvakta Säpos granskning till dess att vi gör några ytterligare ställningstaganden. Varken jag, utskottsledamöter eller media kan avgöra vad som är rätt eller fel. Det är Säpo som är tillsynsmyndighet, säger han till Sveriges Radio.

Hur kan du vara helt säker på att du inte frångått Säkerhetsskyddsförordningen?

– Jag är helt övertygad om att vi har gjort rätt i enlighet med de regler som finns. Men sen är det som så att det finns en tillsynsmyndighet. De ska få göra sitt jobb. Vi känner oss trygga.

Johansson har fortfarande förtroende för Eliasson

Också justitieminister Morgan Johansson, S, svarade på utskottets frågor. Efteråt mötte han journalister i riksdagen. 

Har du fortfarande förtroende för Dan Eliasson efter hans besök i utskottet i dag? 

- Det har inte framkommit några uppgifter såvitt jag vet som gör att jag skulle ompröva det.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin, C, säger att Eliasson gör en "märklig bedömning" av rättsläget när det gäller Säkerhetsskyddsförordningen. 

– Enligt den 13:e paragrafen framgår det att polisen eller andra myndigeter måste använda ett kryptosystem som är godkänt av Försvarsmakten. Men rikspolischefen berättade att de använt ett system som inte är godkänt av Försvarsmakten.