"Om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här", säger rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven Lindwall"Om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här", säger rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven Lindwall
"Om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här", säger rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven Lindwall
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blev besviken när hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning. "Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information", säger hon. Foto: PressbildLena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blev besviken när hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning. "Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information", säger hon. Foto: Pressbild

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blev besviken när hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning. "Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information", säger hon.

 Foto: Pressbild

Eliasson: "Kommer se till att det utreds"

Publicerad

Efter uppgifterna i Dagens Nyheter om att polisen mörkat flera sexövergrepp på unga flickor under ungdomsfestivalen We are Sthlm reagerar rikspolischefen Dan Eliasson.

– Jag kommer att se till att det här utreds, säger han.

Samtidigt kräver polisförbundet en utredning.

Expressen mötte rikspolischef Dan Eliasson strax före klockan 23 på Högfjällshotellet i Sälen. Han kommenterade då uppgifterna i Dagens Nyheter så här:

– Kände jag till det här? Nej, jag har tagit del av det här sen eftermiddag, som de flesta andra har. Vad tänker jag göra med anledning av det här då? Nej, det är för tidigt att säga. Men en sak är säker: Jag kommer att se till att det här utreds, så vi får klarhet i vad det är som har hänt.

Vem ska utreda?

– Det återkommer jag till i morgon. Jag har precis fått det här i mitt knä, men vi ska reda klarhet i det här. Det är det enda jag kan säga.

Är detta allvarligt?

– Ja, om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här. För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation.

"Skulle bli mycket besviken"

På frågan om polisen arbetar konsekvensneutralt svarar rikspolischefen:

– Vi ska vara det. Om det har varit ett problem tidigare? Jag vågar inte prata om polisens historia här. Men under det året som jag har varit med så har jag inte upplevt det som ett bekymmer, men jag får titta på det här och se om det finns anledning att vidta någon åtgärd.

Hur orolig är du för att något liknande kan ha hänt på fler platser vid fler tillfällen?

– Jag… Nej, men erfarenhet av svensk polis är att det på ren svenska är jävligt gedigna och bra genuina personer som pratar klarspråk, både internt och externt. Jag skulle bli förvånad om det här var ett vanligt förekommande fenomen. Jag skulle bli mycket besviken då. Men vi ska titta på det här och se vad det står för.

Har inget med polisen att göra

Även Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, befinner sig på Högfjällshotellet i Sälen. När hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning blev hon besviken.

– Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information. Det är ingen utredning som pågår eller andra delar som skulle kunna vara sekretessbelagda. Här är det viktigt att all information kommer fram för att ge en bild av vad som försiggår vid sådana här evenemang, så man också kan göra något åt det, säger Lena Nitz.

Det kommer fram i artiklarna här att det finns en politisk dimension, att man inte vill spela Sverigedemokraterna i händerna. Vad tänker du om det?

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden överhuvudtaget. Det har ingenting med polisen att göra.

Vidare säger hon att hon inte känner till liknande fall inom polisen – och att det inte är acceptabelt. Nu kräver hon att en utredning görs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag