Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliasson: "Kommer se till att det utreds"

"Om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här", säger rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven Lindwall

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blev besviken när hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning. "Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information", säger hon.

Foto: Pressbild

Efter uppgifterna i Dagens Nyheter om att polisen mörkat flera sexövergrepp på unga flickor under ungdomsfestivalen We are Sthlm reagerar rikspolischefen Dan Eliasson.

– Jag kommer att se till att det här utreds, säger han.

Samtidigt kräver polisförbundet en utredning.

Expressen mötte rikspolischef Dan Eliasson strax före klockan 23 på Högfjällshotellet i Sälen. Han kommenterade då uppgifterna i Dagens Nyheter så här:

– Kände jag till det här? Nej, jag har tagit del av det här sen eftermiddag, som de flesta andra har. Vad tänker jag göra med anledning av det här då? Nej, det är för tidigt att säga. Men en sak är säker: Jag kommer att se till att det här utreds, så vi får klarhet i vad det är som har hänt.

Vem ska utreda?

– Det återkommer jag till i morgon. Jag har precis fått det här i mitt knä, men vi ska reda klarhet i det här. Det är det enda jag kan säga.

Är detta allvarligt?

– Ja, om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter. Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här. För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation.

"Skulle bli mycket besviken"

På frågan om polisen arbetar konsekvensneutralt svarar rikspolischefen:

– Vi ska vara det. Om det har varit ett problem tidigare? Jag vågar inte prata om polisens historia här. Men under det året som jag har varit med så har jag inte upplevt det som ett bekymmer, men jag får titta på det här och se om det finns anledning att vidta någon åtgärd.

Hur orolig är du för att något liknande kan ha hänt på fler platser vid fler tillfällen?

– Jag… Nej, men erfarenhet av svensk polis är att det på ren svenska är jävligt gedigna och bra genuina personer som pratar klarspråk, både internt och externt. Jag skulle bli förvånad om det här var ett vanligt förekommande fenomen. Jag skulle bli mycket besviken då. Men vi ska titta på det här och se vad det står för.

Har inget med polisen att göra

Även Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, befinner sig på Högfjällshotellet i Sälen. När hon fick höra uppgifterna om polisens mörkläggning blev hon besviken.

– Jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information. Det är ingen utredning som pågår eller andra delar som skulle kunna vara sekretessbelagda. Här är det viktigt att all information kommer fram för att ge en bild av vad som försiggår vid sådana här evenemang, så man också kan göra något åt det, säger Lena Nitz.

Det kommer fram i artiklarna här att det finns en politisk dimension, att man inte vill spela Sverigedemokraterna i händerna. Vad tänker du om det?

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden överhuvudtaget. Det har ingenting med polisen att göra.

Vidare säger hon att hon inte känner till liknande fall inom polisen – och att det inte är acceptabelt. Nu kräver hon att en utredning görs.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!