Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eliasson JO-anmäls för raderade mejlen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson JO-anmäls.
Foto: Olle Sporrong

Försäkringskassan raderade miljontals mejl mellan de 13 000 medarbetarna - vilket hindrar möjlighet till insyn och granskning.

Nu JO-anmäls Dan Eliasson, avgående generaldirektör, och Försäkringskassan av Amelia Andersdotter, tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet.

"JO bör överväga extra allvarlig kritik", skriver Amelia Andersdotter.

I en serie i våras kunde Expressen avslöja jävssituationen inom Försäkringskassan.

Försäkringskassans ledning beslöt att radera miljontals mejl som skickats till och från de 13 000 medarbetarna - vilket innebär att myndighetens internutredare inte längre kan avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem.

Ny rikspolischef

Den avgående generaldirektören Dan Eliasson, som tillträder som rikspolischef den 1 januari, motiverade åtgärden att det råder ett osäkert rättsläge.

- Det fanns osäkerheter hur det där arbetet bedrivs, om de rättsliga mekanismerna kring var tillräckligt utvecklade eller inte, sa han till Expressens reporter Lasse Wierup i en intervju som publicerades förra veckan. 

Beslutet väcker inte bara stark kritik internt - efter Expressens avslöjande kan massraderingarna också komma att granskas av Justitieombudsmannen, JO.

I går skickades en anmälan in till JO av Amelia Andersdotter, tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet och numera internetaktivist och föreläsare om informationssamhället, immaterialrätt och IT-politik.

"Då korruptionskultur är en röta som börjar uppifrån, och det här verkar finnas systematiska försök från flera centralt placerade myndigheter att hantera e-post och offentlighet i linje med JO:s tidigare kritik, bör extra allvarlig kritik från JO övervägas", skriver hon i sin anmälan.

Stred mot Pul

Dan Eliasson har avböjt kommentar. Enligt Sture Hjalmarsson, tillförordnad säkerhetsdirektör på Försäkringskassan, så var det han tillsammans med rättschefen Eva Nordqvist, som fattade beslutet att radera mejlregistret.

- Behandlingen av personuppgifterna i registret med samtliga anställdas e-post stred mot Personuppgiftslagen, Pul, och var därför förbjuden, säger han.

Chefs-JO Elisabet Fura ska nu ta ställning om anmälan faller inom JO:s område.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.