Dan Eliasson JO-anmäls. Foto: Olle Sporrong
Dan Eliasson JO-anmäls. Foto: Olle Sporrong

Eliasson JO-anmäls för raderade mejlen

Publicerad

Försäkringskassan raderade miljontals mejl mellan de 13 000 medarbetarna - vilket hindrar möjlighet till insyn och granskning.

Nu JO-anmäls Dan Eliasson, avgående generaldirektör, och Försäkringskassan av Amelia Andersdotter, tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet.

"JO bör överväga extra allvarlig kritik", skriver Amelia Andersdotter.

I en serie i våras kunde Expressen avslöja jävssituationen inom Försäkringskassan.

Försäkringskassans ledning beslöt att radera miljontals mejl som skickats till och från de 13 000 medarbetarna - vilket innebär att myndighetens internutredare inte längre kan avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem.

Ny rikspolischef

Den avgående generaldirektören Dan Eliasson, som tillträder som rikspolischef den 1 januari, motiverade åtgärden att det råder ett osäkert rättsläge.

- Det fanns osäkerheter hur det där arbetet bedrivs, om de rättsliga mekanismerna kring var tillräckligt utvecklade eller inte, sa han till Expressens reporter Lasse Wierup i en intervju som publicerades förra veckan.

Beslutet väcker inte bara stark kritik internt - efter Expressens avslöjande kan massraderingarna också komma att granskas av Justitieombudsmannen, JO.

I går skickades en anmälan in till JO av Amelia Andersdotter, tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet och numera internetaktivist och föreläsare om informationssamhället, immaterialrätt och IT-politik.

"Då korruptionskultur är en röta som börjar uppifrån, och det här verkar finnas systematiska försök från flera centralt placerade myndigheter att hantera e-post och offentlighet i linje med JO:s tidigare kritik, bör extra allvarlig kritik från JO övervägas", skriver hon i sin anmälan.

Stred mot Pul

Dan Eliasson har avböjt kommentar. Enligt Sture Hjalmarsson, tillförordnad säkerhetsdirektör på Försäkringskassan, så var det han tillsammans med rättschefen Eva Nordqvist, som fattade beslutet att radera mejlregistret.

- Behandlingen av personuppgifterna i registret med samtliga anställdas e-post stred mot Personuppgiftslagen, Pul, och var därför förbjuden, säger han.

Chefs-JO Elisabet Fura ska nu ta ställning om anmälan faller inom JO:s område.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag