Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliasson hyllar polisen: ”Imponerad och stolt”

Dan Eliasson hyllar polisens insats. Foto: Sven Lindwall
”Jag är imponerad och stolt”, skriver Dan Eliasson om insatsen. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Polisen har hyllats av allmänheten för sin insats efter terrordådet på Drottninggatan.

Även rikspolischef Dan Eliasson stämmer in.

"Jag är otroligt imponerad och stolt över alla insatser som gjorts. Ett stort tack från mig som rikspolischef. Ni har min största respekt", skriver han i ett öppet brev Svensk Polis hemsida.

Terrordådet på Drottninggatan i fredags krävde fyra människors liv och förvandlade Stockholm till en stad i kaos och panik. Polisen har dock möts av beröm från alla håll. Nätet har svämmat över av hyllningar, folk har gått fram på gatan och kramat om poliserna och tackat dem för deras arbete. Polisbilar har även täckts med blommor.

Nu kommer det också lovord från rikspolischefen Dan Eliasson.

Dan Eliasson: "Ni har min största respekt"

"Under de senaste dygnen har alla kolleger direkt eller indirekt visat vad svensk polis är", skriver han i ett öppet brev på Svensk Polis hemsida. Han tar upp att han sett det förr, som vid attentatet på Bryggargatan 2010, efter mordet på utrikesminister Anna Lindh och polismorden i Malexander 1999.

Han fortsätter:

"Allt har präglats av den kraftfulla beslutsamheten att här ska gärningsmännen gripas och det svenska folket ska skyddas och hjälpas. Skydda, hjälpa och ställa tillrätta. Som ni alla har levererat. Jag är otroligt imponerad och stolt över alla insatser som gjorts. Ett stort tack från mig som rikspolischef. Ni har min största respekt."

Hyllningar från statsministern och kungen

Dan Eliasson beskriver hur han under den gångna helgen varit i kontakt med både statsministen och kungen och hur även de lovordat den svenska poliskåren. "Jag vill förmedla dessa ord till er alla i denna svåra stund då fyra personer avlidit och många är skadade", skriver han.

Än är det dock långt ifrån över. Polisen har fortfarande mycket arbete kvar att göra, något Dan Eliasson är medveten om.

"Nu fortsätter vi arbetet med att slutföra utredningen om terrorbrott. Jag vet att den som kört lastbilen kommer att fällas till ansvar. Samtidigt kommer vardagen så sakta att komma smygande inpå oss. Då fortsätter vi vår gärning. Att göra skillnad för Sveriges befolkning. Varje dag, dygnet runt", avslutar han sitt brev landets poliser.