Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENRikspolischef Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
En man hittades skjuten i Malmö natten mot måndag. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn man hittades skjuten i Malmö natten mot måndag. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man hittades skjuten i Malmö natten mot måndag. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eliasson: Gängvåldet tar polisens resurser

Publicerad

SÄLEN. Två personer sköts till döds under söndagskvällen och natten. 

Det är de senaste av en rad dödsskjutningar bara i år. 

Det gängrelaterade dödliga våldet är en av orsakerna bakom polisens sämre uppklarningssiffror när det gäller grova brott, menar rikspolischefen Dan Eliasson.

– Det tar väldigt mycket resurser vilket påverkar andra grova brottsresultat, säger han. 

Förra året var rikspolischefen en av huvudpersonerna på Folk och försvars rikskonferens i Sälen, hårt pressad av avgångskrav i samband med poliskrisen. Nu är han inte på plats. 

I stället besöker Dan Eliasson Rinkeby, Malmö och Göteborg under veckan för att följa myndighetens arbete mot det grova våldet.

Det är en besvärlig fråga för rikspolischefen. Uppklarningen för våldsbrott minskade med 2,7 procent förra året, enligt SVT. 

Vad gör ni för fel?

– Jag skulle inte säga att vi gör fel. Det här är ett resultat av det dödliga våldet i gängmiljöer. Att utreda de brotten, att försöka komma i mål med dem är enormt resurskrävande eftersom förslagenheten är stor i den här gruppen. Och inte så många vill prata med oss, varken gärningsmän, brottsoffer eller befolkning för att man är rädd. Det tar väldigt mycket resurser vilket påverkar andra grova brottsresultat.

Befolkningsökningen påverkar

En annan förklaring till den lägre uppklarningssiffran menar Eliasson är att antalet invånare i Sverige blivit ungefär 600 000 fler sedan 2010. 

– Invandring eller inte, Sveriges befolkning har ökat. Vi blev 20 000 poliser 2010, vi ligger på de nivåerna plus minus några hundra i variation över åren. Samtidigt har befolkningen ökat med 600 000. Det är ett Göteborg extra som ska skötas med samma polisära resurser. Vi kommer bli nästan en miljon ytterligare till 2024-2025. Det är klart att vi måste växa i takt med Sveriges befolkning.  

Senast under söndagskvällen och natten sköts två män till döds – en i Malmö och en i Rissne utanför Stockholm. Det är två i raden av flera dödsskjutningar i landet sedan nyår.

Dan Eliasson utanför polishuset i Stockholm.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad vill du säga till de människor som blir oroade? 

– Jag säger det jag alltid säger. Vi ser er, vi hör er, vi förstår er och vi försöker flytta ännu mer resurser till de utsatta områdena så att vi ska kunna med andra samhällsaktörer skapa tryggare boendemiljöer. 

Hur informeras du när något sånt händer?  

– Det görs väldigt mycket omedelbart. Jag får information när den här typen av händelser sker. Det berättas vad man har för information och vilka åtgärder som sätts in. Man har sen handlingsplaner för varje utsatt område, hur man ska jobba med kameraövervakning, föreningar, hur man ska jobba med kommuner för hur man tillsammans ska hjälpas åt att bryta trenden.

Målet är fler poliser under 2018

Enligt Eliasson är målet att man under 2018 ska bli ett antal hundra fler poliser, men han kan inte lova någon siffra eftersom han inte vet hur många som kommer att sluta.  

Vad gör ni mer?

– Vi förskjuter ännu mer resurser till de här områdena. Om du frågar poliserna i Järva, Rinkeby eller Botkyrka eller i Angered kommer de vittna om att de blivit fler och att det känns. Sen exakt hur man ska jobba i de olika områdena beror på problembilden. Ibland kan det vara en familj, en klan, som kräver särskild uppmärksamhet. Ibland är det ett gängkrig som vi måste hantera, ibland är det enskilda som dominerar den kriminella miljön. 

Du har sagt att trenden ska vända i år när det gäller våldsbrott och uppklarning. Lämnar du din post om du inte kan leverera? 

– Nej, så kan man inte resonera. Man måste se till att det blir verksamhetsresultat. Då måste man ta till ännu hårdare åtgärder om det inte fungerar. Trenden ska brytas. Nu har vi brutit ut den negativa utredningstrenden sen 2010. Nu börjar det på totalen se bättre ut, det var bättre 2017 jämfört med 2016. Det kommer bli bättre 2018 jämfört med 2017. Nu måste vi tillsammans med de övriga samhällsaktörerna se till att vi får ner antalet skjutningar och att vi klarar upp flera våldsbrott.

Morgan Johansson: Behöver ytterligare resurser

Regeringen saknar helt krisinsikt, twittrade Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, på måndagen. Han vill se bättre befogenheter till polisen, höjda polislöner, dubbla straff för gängkriminella och snabbare rättssystem.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) säger dock att man nu satsar mer pengar på polisen och har skärpt straffen för grova våldsbrott och grova vapenbrott. Han nämner vidare att polisen också haft stora utmaningar med en omorganisering, terroristhot och migration.

– Han har haft en väldigt svår uppgift, Dan Eliasson, och jag tycker att han har skött den uppgiften bra. Men han behöver ha ytterligare resurser, fler poliser, fler anställda och mer verktyg och det är precis det vi förser polisen mer.

På onsdag kommer riksåklagaren Anders Perklev med ett nytt förslag om skärpta straff mot dem som angriper blåljuspersonal. 

– Min uppfattning är att om man angriper vårdpersonal eller blåljuspersonal ska man ha en rejäl påföljd för detta, säger Morgan Johansson och menar också att det behövs mer kameraövervakning i utsatta områden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag