Förra året var rikspolischefen en av huvudpersonerna på Folk och försvars rikskonferens i Sälen, hårt pressad av avgångskrav i samband med poliskrisen. Nu är han inte på plats.
I stället besöker Dan Eliasson Rinkeby, Malmö och Göteborg under veckan för att följa myndighetens arbete mot det grova våldet.
Det är en besvärlig fråga för rikspolischefen. Uppklarningen för våldsbrott minskade med 2,7 procent förra året, enligt SVT.
Vad gör ni för fel?
– Jag skulle inte säga att vi gör fel. Det här är ett resultat av det dödliga våldet i gängmiljöer. Att utreda de brotten, att försöka komma i mål med dem är enormt resurskrävande eftersom förslagenheten är stor i den här gruppen. Och inte så många vill prata med oss, varken gärningsmän, brottsoffer eller befolkning för att man är rädd. Det tar väldigt mycket resurser vilket påverkar andra grova brottsresultat.
Befolkningsökningen påverkar
En annan förklaring till den lägre uppklarningssiffran menar Eliasson är att antalet invånare i Sverige blivit ungefär 600 000 fler sedan 2010.
– Invandring eller inte, Sveriges befolkning har ökat. Vi blev 20 000 poliser 2010, vi ligger på de nivåerna plus minus några hundra i variation över åren. Samtidigt har befolkningen ökat med 600 000. Det är ett Göteborg extra som ska skötas med samma polisära resurser. Vi kommer bli nästan en miljon ytterligare till 2024-2025. Det är klart att vi måste växa i takt med Sveriges befolkning.
Senast under söndagskvällen och natten sköts två män till döds – en i Malmö och en i Rissne utanför Stockholm. Det är två i raden av flera dödsskjutningar i landet sedan nyår.

Vad vill du säga till de människor som blir oroade?
– Jag säger det jag alltid säger. Vi ser er, vi hör er, vi förstår er och vi försöker flytta ännu mer resurser till de utsatta områdena så att vi ska kunna med andra samhällsaktörer skapa tryggare boendemiljöer.
Hur informeras du när något sånt händer?
– Det görs väldigt mycket omedelbart. Jag får information när den här typen av händelser sker. Det berättas vad man har för information och vilka åtgärder som sätts in. Man har sen handlingsplaner för varje utsatt område, hur man ska jobba med kameraövervakning, föreningar, hur man ska jobba med kommuner för hur man tillsammans ska hjälpas åt att bryta trenden.
Målet är fler poliser under 2018
Enligt Eliasson är målet att man under 2018 ska bli ett antal hundra fler poliser, men han kan inte lova någon siffra eftersom han inte vet hur många som kommer att sluta.
Vad gör ni mer?
– Vi förskjuter ännu mer resurser till de här områdena. Om du frågar poliserna i Järva, Rinkeby eller Botkyrka eller i Angered kommer de vittna om att de blivit fler och att det känns. Sen exakt hur man ska jobba i de olika områdena beror på problembilden. Ibland kan det vara en familj, en klan, som kräver särskild uppmärksamhet. Ibland är det ett gängkrig som vi måste hantera, ibland är det enskilda som dominerar den kriminella miljön.
Du har sagt att trenden ska vända i år när det gäller våldsbrott och uppklarning. Lämnar du din post om du inte kan leverera?
– Nej, så kan man inte resonera. Man måste se till att det blir verksamhetsresultat. Då måste man ta till ännu hårdare åtgärder om det inte fungerar. Trenden ska brytas. Nu har vi brutit ut den negativa utredningstrenden sen 2010. Nu börjar det på totalen se bättre ut, det var bättre 2017 jämfört med 2016. Det kommer bli bättre 2018 jämfört med 2017. Nu måste vi tillsammans med de övriga samhällsaktörerna se till att vi får ner antalet skjutningar och att vi klarar upp flera våldsbrott.
Morgan Johansson: Behöver ytterligare resurser
Regeringen saknar helt krisinsikt, twittrade Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, på måndagen. Han vill se bättre befogenheter till polisen, höjda polislöner, dubbla straff för gängkriminella och snabbare rättssystem.
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) säger dock att man nu satsar mer pengar på polisen och har skärpt straffen för grova våldsbrott och grova vapenbrott. Han nämner vidare att polisen också haft stora utmaningar med en omorganisering, terroristhot och migration.
– Han har haft en väldigt svår uppgift, Dan Eliasson, och jag tycker att han har skött den uppgiften bra. Men han behöver ha ytterligare resurser, fler poliser, fler anställda och mer verktyg och det är precis det vi förser polisen mer.
På onsdag kommer riksåklagaren Anders Perklev med ett nytt förslag om skärpta straff mot dem som angriper blåljuspersonal.
– Min uppfattning är att om man angriper vårdpersonal eller blåljuspersonal ska man ha en rejäl påföljd för detta, säger Morgan Johansson och menar också att det behövs mer kameraövervakning i utsatta områden.