Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eliasson får 12 års fängelse

Eliasson fälls för grov våldtäkt, försök till våldtäkt, olaga hot, misshandel, sexuellt ofredande och försök till rån. Foto: Tommy Pedersen
Niklas Eliasson, våldtäktsmannen som under fem år härjat i Örebro, döms till 12 års fängelse.
När rättegången avslutades i Örebro tingsrätt krävde åklagaren 14 års fängelse för Eliasson - tingsrätten dömde honom till 12 år. I sin bedömning tog tingsrätten med att han medverkat aktivt i förundersökningen.
Han misstänktes för att ha överfallit 15 kvinnor i Örebro mellan april 2005 och oktober 2010 och erkände i stort sett samtliga fall, även om han haft invändningar mot några av brottsrubriceringarna.

Frias på vissa punkter

Eliasson fälls för 14 av de 18 brott han åtalats för. Han döms för två fall av grov våldtäkt, sex fall av försök till våldtäkt, olaga hot i ett fall, två fall av misshandel, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av ringa vapenbrott och ett fall av försök till rån.
Han var också åtalad för ytterligare två fall av försök till våldtäkt, ett fall av rån och ett fall av misshandel. På de punkterna frikänns han.
Han döms också att betala totalt 730 000 kronor i skadestånd till de 14 kvinnorna och drygt 50 000 kronor till Brottsoffermyndigheten.

Ingen allvarlig störning

Niklas Eliasson genomgick innan domen en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Eliasson väntade sig enligt sin advokat en sträng dom.

"Jag är nöjd"

När Expressen.se får tag på vice chefsåklagare Pia Åsberg har hon ännu inte läst hela domen.
– Men jag tycker att jag är nöjd med 12 års fängelse. Han är fälld för nästan samtliga punkter och har fått ett långt fängelsestraff.
Åklagaren anser dock att det finns frågetecken i domen som måste gås igenom.
– Det är slående att man i många fall gått på Niklas Eliassons erkännanden i stället för på målsägandens berättelse. Med tanke på gärningarna han har begått fälls han för förvånansvärt få sexualbrott.
Pia Åsberg känner inte att det ännu framkommit någon anledning att överklaga domen.
– Jag har som sagt inte läst igenom hela domen, men det finns inget just nu som jag känner bör överklagas, säger hon till Expressen.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!