Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eliasson efterlyser
fler poliser i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rikspolischefen Dan Eliasson efterlyser upp till 2500 fler poliser i Sverige.
Foto: Sven Lindwall
Före detta justitieminister Beatrice Ask, Moderaterna, välkomnar begäran.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Det behövs upp till 2 500 fler poliser och 1 600 civilanställda till och med 2020 för att klara det förhöjda terrorhot och det ökade flyktingmottagandet.

Det framgår av en skrivelse till regeringen som polismyndigheten lämnar över i dag, där det också framgår att anslaget under perioden 2017-2019 behöver öka med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor.

Det är Dan Eliasson som i en skrivelse till justitiedepartementet påpekar att migrantsituationen innebär en "väsentligt ökad arbetsbelastning" för polisen.

Han menar vidare att för att annan viktig verksamhet inte ska drabbas behöver resurserna förstärkas.

Det förhöjda terrorhotet gör också att det behövs både mer personal och nya lokaler, ny utrustning och utbildning, enligt skrivelsen.

Eliasson pekar ut gränskontrollerna, som 400 poliser jobbar med, som något som krävt mycket. Men också bevakning på och utryckning till asylboenden runtom i landet, där många bor trångt under lång tid, har krävt resurser, enligt Eliasson.

– Vi behöver vara där ofta, det blir bråk och oroligheter. De här asylboendena finns ofta där det finns bostäder, där det är glesbefolkat, säger Eliasson i P1 Morgon i Sveriges Radio och tillägger att polisen då ofta får åka långt då de inte finns på samma platser.

Eliasson: "Har inte haft samma möjlighet"

Terrorhotet kräver mindre resurser än migrantsituationen, säger han.

Enligt Eliasson kan det hända att polisen får prioritera ner viss verksamhet. På frågan om det blivit lättare att begå brott svarar han:

– Lättare låter så hårt, men det är klart att vi inte haft samma möjlighet att ägna uppmärksamhet åt trafik, enklare narkotikabrott eller att kunna vara på plats på ställen där det är stökigt.

Gränskontroller och ökad terrorberedskap

Det var i början av november som regeringen beslutade att införa tillfälliga gränskontroller.

Strax efter det införandet höjde Sverige sin terrorberedskap till nivå 4, vilket är den högsta på fem år. Det innebär "hög risk" för en terroristattack. Efter att terrorberedskapen höjdes rustade polisen upp och ökade sin bevakning av knutpunkter och andra platser med symbolvärde.

M välkomnar begäran

Förre justitieministern Beatrice Ask (M) välkomnar rikspolischefens begäran.

– Vi har väntat på att rikspolischefen skulle precisera sig, så det är väl utmärkt att han har lämnat in det här nu. Från början var Dan Eliasson inte alls intresserad av fler poliser och sen kom det andra besked, säger hon till TT.

Nu krävs en snabb hantering av regeringen, som bör komma med extra pengar redan i tilläggsbudgeten, enligt Ask.

– Det här visar ju att vi hade rätt från början när vi sade att det behövs ett antal nya poliser. Nu begär han mycket mer, vilket jag kan förstå med tanke på utmaningarna som finns just nu. Det är nödvändigt att säkra den kraft polisen behöver, säger Beatrice Ask.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.