Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elias, 83, dog – då bads änkan att hålla sig undan

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj “coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.
Elias, 83, dog i sviterna av coronaviruset. Bostadsrättsföreningen stoppar hans familj från att sörja.Foto: Privat
När familjen ville sörja och trösta änkan blev de stoppade av bostadsrättsföreningen som skrev att de ”skulle hålla sig borta”.

83-årige Elias var pigg och kry när han fick beskedet att han hade corona.

Två dagar senare var han död.

När familjen ville sörja och trösta änkan blev de stoppade av bostadsrättsföreningen som skrev att de ”skulle hålla sig borta”.

– Det var som ytterligare en käftsmäll mitt i sorgen, säger svärsonen Gustav Halth.

Gustav Halth och hans hustru Maria Hiba Halth är ledsna och bedrövade över de senaste dagarnas händelser.

Marias pappa Elias var 83 år.

– Han hade diabetes, men det var en stark gubbe. Han var energisk och levnadsglad, berättar svärsonen Gustav.

I söndags för två veckor sedan blev Elias krasslig och åkte in till sjukhus, i torsdags förra veckan kom provsvaren att han hade åkt på corona. Två dagar senare fick familjen dödsbudet. 

– I lördags kom ett samtal från sjukhuset att han hade dragit sina sista andetag. Det var chockerande hur fort allting gick, han bara tynade bort framför våra ögon, berättar Gustav. 

Morgonen efter fick familjen nästa chock.

– Då hörde bostadsrättsföreningen där Elias bodde av sig. Där han bodde med sin fru, bor också en dotter i samma förening. Föreningen ville veta om alla i familjen satt sig i karantän. De skrev att på grund av att vi kunde vara smittbärare så skulle vi hålla oss borta. De har även satt upp lappar i området och lagt lappar i folks brevlådor och berättat att coronavirus har påträffats, berättar Gustav.

”Så här beter man sig inte”

Föreningen startade också en Facebookgrupp, där förmaningar till den sörjande familjen framfördes. Elias dotter Maria har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon säger:

– Vi förstår att folk är rädda och oroliga. Vår familj tar också allvarligt på detta med corona. Vi följer alla råd som precis alla andra. Men det är inte pesten vi pratar om. Det här känns nästan som trakasserier. De visar ingen medkänsla alls. Så här beter man sig inte, säger Maria. 

Samtidigt säger hon att hon måste få åka till sin mamma, även om de håller avstånd, så vill hon vara där henne.  

– Mamma och pappa skulle ha firat 50-årig bröllopsdag i sommar. Hennes livskamrat har gått bort. Vi måste få trösta henne, säger Maria.

”Det här låter inte alls bra”

Expressen har sökt flera medlemmar i HSB-föreningen, men de har avböjt att svara. En styrelseledamot har bara svarat med ett sms där han hänvisar till ordförande, som inte svarar alls.

HSB centralt är fullt införstådda med den inträffade.

– Det här låter inte alls bra. Jag lider med familjen. I tuffa tider som dessa är det särskilt viktigt att visa medmänsklighet och omtanke. Jag förstår att det finns en oro för att bli smittad, men det är viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens råd om hur man bör agera. Annars är risken stor att rädslan bara förstärks, säger André Johansson, marknads- och kommunikationschef på HSB Riksförbund.

LÄS MER:

5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.