"Det går inte ens att beskriva det man har varit med om", säger Elias en vecka efter räddningsinsatsen."Det går inte ens att beskriva det man har varit med om", säger Elias en vecka efter räddningsinsatsen.
"Det går inte ens att beskriva det man har varit med om", säger Elias en vecka efter räddningsinsatsen.
Länstidningen i Södertälje kontaktade Eli efter att ha fått nys om hans räddningsinsats. Foto: PrivatLänstidningen i Södertälje kontaktade Eli efter att ha fått nys om hans räddningsinsats. Foto: Privat

Länstidningen i Södertälje kontaktade Eli efter att ha fått nys om hans räddningsinsats.

 Foto: Privat
Eli sysslar med kampsport vanligtvis. Foto: PrivatEli sysslar med kampsport vanligtvis. Foto: Privat
Eli sysslar med kampsport vanligtvis. Foto: Privat
"Han var panikslagen och skrek efter sin mamma. Han blödde på fingrarna efter att ha skrapat fingertopparna ordentligt mot isen", säger Eli om mötet med pojken. Foto: Privat"Han var panikslagen och skrek efter sin mamma. Han blödde på fingrarna efter att ha skrapat fingertopparna ordentligt mot isen", säger Eli om mötet med pojken. Foto: Privat
"Han var panikslagen och skrek efter sin mamma. Han blödde på fingrarna efter att ha skrapat fingertopparna ordentligt mot isen", säger Eli om mötet med pojken. Foto: Privat

Eli räddade pojke från att drunkna i hamnen

Publicerad

När Eli Elias kom ner till vattnet kämpade en liten pojke för sitt liv bland isblocken.

Eli tvekade inte en sekund – utan hoppade ner i vattnet och hjälpte honom.

Det kan ha räddat pojkens liv.

– Han såg verkligen ut som att han skulle dö, säger Eli.

Kampsportaren Eli Elias, 26, var på väg hem från gymmet i Södertälje när han såg en mamma med ett litet barn i famnen vinka desperat nere vid vattnet i hamnen.

Först förstod han inte vad det handlade om.

– Jag tänkte att hon behövde skjuts, säger Eli.

Men det visade sig vara betydligt värre än så.

Efter en stund upptäckte Eli att kvinnans andra, en pojke på uppskattningsvis sju-åtta år, låg i vattnet och kämpade för sitt liv bland isblocken.

– Ja, jag vet inte hur jag ska beskriva det. 88543432 som flöt omkring, och han åkte ned med huvudet flera gånger, säger Eli, som sedan hoppade ner i vattnet för att försöka rädda pojken.

Elis termometer i bilen visade att det var minus 16 eller 17 grader ute vid ögonblicket.

– När jag hoppade i så fick jag som en chock men jag tänkte att "det här klarar jag, det är ingen fara", säger Eli, som har badat isvak flera gånger i sitt liv och därför har viss vana vid kalla vatten.

Ett par stod och filmade

Eli märkte omedelbart att pojken var illa däran.

– Han var panikslagen och skrek efter sin mamma. Han blödde på fingrarna efter att ha skrapat fingertopparna ordentligt mot isen, säger Eli, och fortsätter:

– Det går inte att beskriva hur han såg ut i ansiktet. Han såg verkligen ut som att han skulle dö. Men jag kan säga det: Det kunde ha slutat jävligt illa, nu när jag tänker på det.

Efter en stunds kamp lyckades Eli dra pojken till sig och in mot kanten, och där kom nästa chock:

– När vi fick kontakt med stenarna på botten såg jag att sju-åtta personer stod och kollade på, och ett par som stod och filmade med mobilerna. Jag var helt förvånad över att ingen ringde polis eller ambulans.

Efteråt skjutsade en nedkyld Eli mamman och barnen till en släkting där de fick vidare hjälp.

Sedan märkte Eli att mamman hade glömt personliga tillhörigheter nere vid vattnet, vilka han senare lämnade in till polisen.

"Det går inte att beskriva"

Nu hoppas Eli kunna komma i kontakt med familjen, och efter att lokaltidningen Länstidningen fått nys om historien bör chanserna vara goda.

– Det skulle vara bra om familjen ser det här och de vet om att sakerna är hos polisen. Och jag skulle jättegärna träffa pojken för att veta hur han mår. För han sa ingenting i bilen. Han var i chock men jag gav bort en jacka till honom så att han skulle känna sig varm.

En vecka senare är Eli fortfarande märkbart skakad av det inträffade.

– Det går inte ens att beskriva det man har varit med om. Allt gick så fort. Nu när jag tänker efter förstår jag att det kunde ha slutat hur illa som helst, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag