Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elfving: Det hänger ihop med det vi sett

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Överstelöjtnant Jörgen Elfving är säker på att de observationer som gjordes i svensk vatten hänger ihop med det man nu observerat i Finland.
Foto: Izabelle Nordfjell

Observationerna av en misstänkt ubåt utanför Finland ska tas på största allvar, säger överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Läget är skarpt – även för svensk del, menar han:

– För mig är det uppenbart att det hänger ihop på något sätt med de observationer som gjordes i svenska vatten.

Finland har fällt minst tre varningsbomber mot den misstänkta undervattensfarkosten, skriver Huvudstadsbladet. Den första observationen gjordes under måndagen vid lunchtid. 

Under tisdagen gjordes nya observationer.

Jörgen Elfving, överstelöjtnant som tidigare tjänstgjorde i Försvarets högkvarter, säger till Expressen:

– Att Finland går ut offentligt att det på går en ubåtsjakt och använts någon form av varningsladdning – det indikerar att det är en seriös observation och att man tar det på allvar. Det här tyder sannolikt på att man har väldigt tydliga indikationer på att det finns någonting i vattnet, säger han. Annars skulle man inte ha vidtagit de här åtgärderna.

Är det skarpt läge?

– Det skulle jag vilja säga att det är.

Vad kan man tro att den här misstänkta ubåten kommer ifrån?

– Först det första behöver det som sagt inte vara fråga om en ubåt, utan det kan vara en obemannad eller fjärrstyrd undervattensfarkost av någon form. Sedan kan man alltid spekulera i var en sådan här farkost skulle kunna komma ifrån. Det är väl ganska uppenbart att anta att den är av ryskt ursprung.

Vad den misstänkta ubåten gör i området går det bara att spekulera i, säger Jörgen Elfving.

– Det finns ett antal förklaringar. En kan vara är att man bedriver någon form av underrättelseverksamhet för att få reda på förhållanden i den finländska skärgården. En annan är att man vill testa det finländska försvaret. En tredje är att det rör sig om en signal till Finland efter det utökade försvarsarbetet, säger Jörgen Elfving. 

Hur ska det här tolkas från svenskt håll?

– Det här ska sättas i samband med de observationer av ubåtsverksamhet vi har haft i våra vatten. För mig är det uppenbart det hänger ihop på något sätt. Jag har svårt att se att det skulle vara två aktörer som genomför den här typen av verksamhet. Sannolikt är det samma aktör det är frågan om. Antar vi att det är av ryskt ursprung så är det ytterligare ett tecken på rysk, militär muskelspänning. 

Jörgen Elfving kallar observationerna ett allvarligt läge.

– Ja, det vi har sett är en ökad militär aktivitet i vårt närområde. 

Sven Hirdman, 75, var svensk ambassadör i Ryssland, med säte i Moskva, under tio års tid: 1994-2004. Han följer nu de finländska observationerna av misstänkta ubåtar med stort intresse. Däremot har inte sett att ryska medier rapporterat om observationerna.

– Jag följer senaste nytt i Kommersant, en av de största ryska tidningarna. Där finns det ingenting rapporterat om det som pågår i Finland, säger han till Expressen.

Sven Hirdman säger att det kan vara en rysk ubåt som observerats.

Men det är inte självklart. 

– Visst är det viss sannolikhet att det kan röra sig om en rysk ubåt, men det är svårt att se någon politisk anledning till det. Det är snarare så att de har varit ute och kört och kommit för nära finländskt vatten. Jag ser inte det här som ett nytt ryskt hot mot de nordiska länderna, inte på nuvarande stadium. Den information man har nu tyder inte på det. Då verkar ubåtskränkningen mot Sverige i oktober verkar ha varit av betydligt allvarligare art. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.