Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elevernas vittnesmål: ”Vi stängde in oss”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Nilsson (svenska-och engelskalärare), Susanna Pergament (studie-och yrkesvägledare) och Antonios Marinos matte- och idrottslärare).
Foto: Lovisa Åkesson

På måndagen mördades två kvinnliga skolanställda av en 18-årig elev, enligt polisens misstankar.

På gymnasieskolan i Malmö befann sig flera elever som övade inför ett skolspex.

– Man var väldigt orolig för vad som skulle hända, berättar en elev.

Ett 50-tal personer befann sig på skolan på måndagskvällen för att öva inför ett skolspex. Majoriteten av dem var elever.

En elev berättar att hon blev stoppad från att gå in i skolan.

– Alla från spexet skulle vara här och öva. Jag var lite sen och en person i mitt spex skrev ”gå inte in i skolan, gå till brandstationen för att vi behövde utrymma”. Då var alla där. Vi hörde att det var någon grupp som inte var ute ur skolan än. Sedan kom lärare och sa att vi skulle gå hem och sedan kom det fler poliser och trafiken stannade av och så har de spärrat av här.

Stängde in sig i loge

En annan elev berättar att hon gömde sig i en loge tillsammans med skolkamrater.

– Vi var med i spexet, det är en musikal som vi jobbar med. Det är flera olika grupper. Så märkte vi efter ett tag att alla andra grupper var borta. Vi hade hört något innan om en polis. Men vi tänkte lite eftersom det är en musikal att de snackar om som har med föreställningen att göra, säger eleven och fortsätter:

– Sedan fick vi ett samtal från en annan person i spexet som sa att polisen utrymt alla och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. De sa till oss att vi skulle gå till en loge och stänga in oss där och vänta på polisen. Sedan kom två poliser och hämtade vår grupp.

Hur var känslan där?

– Alla var jättenervösa. Man var väldigt orolig för vad som skulle hända.

Efter ungefär fem minuter eskorterades eleverna ut ur skolan av polis.

– Man trodde inte riktigt att det var något särskilt. Jag kunde absolut inte tänka mig att det var något sånt här som hade hänt, säger eleven.

”Ganska skärrad”

Karin Nilsson, lärare i svenska och engelska på skolan, var på plats med en lärarkandidat under kvällen men befann sig i en annan del av skolbyggnaden.

– Jag har varken sett eller hört någonting. När vi kom ut därifrån mötte jag en polis som sa att vi skulle gå ut. Så frågade jag om jag fick hämta min jacka och väska och då sa han ”nej, du vet vad som gäller”.

Hon berättar vidare att hon känner en oro efter att polisen gått ut med att två personer är skadade.

– Då är man orolig för elevernas tillstånd, vilka de är, om det är några av ens egna elever och vem som är gärningsman. Eftersom man inte vet något alls är man ganska skärrad.

Två personer förda till sjukhus för vård – oklart skadeläge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.