Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elevernas ord om terrorn på Lundsberg

Lundsberg Foto: Lisa Mattisson Exp

Här avslöjas berättelser om systematisk terror och övergrepp under tre år på elitskolan Lundsberg.

I en över tusen sidor lång samling dokument finns rapporter där elever, lärare och föräldrar vittnar om rena tortyrmetoder på riksinternatet, som nyligen tvingades stänga akut efter larm om en tortyrliknande inspark för de yngre gymnasieeleverna.

– Det sitter för mycket i väggarna som gör det omöjligt att få styrsel på verksamheten, berättar en tidigare lärare i en rapport.

På fredagen ska förvaltningsrätten ge besked:

Antingen får elitskolan Lundsberg i Värmländska Storfors stänga ner sin undervisning - eller så öppnas den på nytt.

– Vi är mycket spända inför beslutet. Vi hoppas förstås att vi får öppna på nytt, säger styrelseledamoten Kajsa von Geijer på torsdagskvällen.

Det var anklagelserna om att två förstaårselever torterats med strykjärn under en nollningsceremoni på skolan i samband med terminsstarten som blev för mycket - och som slutligen ledde till att skolan fick stängas ner som en nödåtgärd.

Det pågår nu en polisutredning som ska bringa klarhet i anklagelserna.

Uppgifter om terror i tre år

Men faktum är att det under lång tid samlats ett berg av vittnesmål om pennalism, våld och förnedringslekar hos skolinspektionen. Expressen har tagit del av runt 1700 sidor material, bestående av anteckningar från anonyma larmsamtal till skolinspektionen och runt 20 anmälningar från elever till skolledningen.

Dokumenten vittnar om hur elever förnedrats genom att få avokado insmetad i ansiktet inför ett 30-tal åskådare, hur yngre elever kallats "tarmar" och "slavar", och tvingas passa upp på de blivande studenterna, och om en skrämselkultur som etsat sig fast i väggarna.

Eleverna styrde husföräldrarna

Larmen kommer från såväl elever - som lärare, och föräldrar.

I ett dokument från skolinspektionen daterat sent under 2011 så berättar en förälder till en före detta elev om att våld, misshandel och kränkningar förekom - och att eleverna vände sig mot en vuxen som försökte ingripa.

Enligt den anonyme anmälaren fick husföräldern rå köttfärs upptryckt i ansiktet som straff för att ha försökt införa förändringar.

"Det finns ett informellt härskarsystem som är fullständigt barockt. Ofta sker det om natten att förnedring och annat inträffar".

"Rektorn var rädd"

Föräldern hävdar att det gick så långt att även den nyligen sparkade rektorn Staffan Hörnberg var rädd för tredjeklassarna.

– Han vågar inte tala om det han så väl vet och också har berättat för mig att han vet om. Om han försöker ändra något får han förmodligen sparken, säger föräldern enligt dokumentet.

Styrelseledamoten Kajsa von Geijer säger att uppgifterna är osannolika. Hon har inte sett materialet, men reagerar på uppgifterna om de många incidenterna som rapporterats.

– Det är förfärligt att det inträffar sådant i den här miljön. Vi måste arbeta för att det inte inträffar den här typen av händelser i framtiden, säger hon.

Expressen har på torsdagskvällen sökt Staffan Hörnberg för en kommentar, men förgäves.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!