Anhöriga till eleverna väntar oroligt utanför skolan och håller kontakten via telefon. Foto: AMY BETH BENNETT / AP TT NYHETSBYRÅNAnhöriga till eleverna väntar oroligt utanför skolan och håller kontakten via telefon. Foto: AMY BETH BENNETT / AP TT NYHETSBYRÅN
Anhöriga till eleverna väntar oroligt utanför skolan och håller kontakten via telefon. Foto: AMY BETH BENNETT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

Elevernas bilder och film inifrån skolan

Publicerad

Skräckslagna elever blev fast inomhus, i skolan i Parkland, Florida – rädda för skytten utanför.

På en film inifrån ett av klassrummen hör man eleverna skrika i panik medan skotten ekar i ute i korridoren.

– Åh herregud, åh herregud, ropar en elev.

Det är starka bilder och filmer från skolskjutningen i Florida som visar hur livrädda elever hukar bland bord och stolar inne i klassrummen. Innan skotten ebbat ut kommer minst 17 personer vara döda.

På en film inifrån ett av klassrummen ser man hur eleverna ligger ner på golvet eller kryper ihop för att skydda sig själva och sina vänner.

De chockade eleverna gråter och skriker rätt ut i panik.

– Åh, herregud, åh herregud, ropar en av dem.

 

LÄS OCKSÅ: 6 av de värsta skolskjutningarna genom tiderna 

 

Samtidigt hör man skott efter skott eka ute i korridoren utanför klassrummet.

En del elever lyckades snabbt fly ut på gatan när skottlossningen utbröt medan andra låste in sig i klassrum och på toaletter. 

Elever och anhöriga utanför Marjorie Stonemason Douglas High School.Foto: AMY BETH BENNETT / SF SUN SENTINEL / POLARIS POLARIS IMAGES

Elevens bild inifrån klassrummet: ”Fortfarande inlåst”

En elev som låste in sig i ett klassrum twittrade sin skräck inifrån. "Fortfarande inlåst", skrev eleven intill en bild från golvet i ett klassrum.

https://twitter.com/CBSNews/status/963874778003267586

En pappa som har pratat med CBS News säger att hans dotter flydde in på en toalett med sina vänner. Där hörde hon hur fönster exploderade. En annan elev har skickat ett sms till en reporter CBS.

”Plötsligt hördes ett riktigt högt ljud … folk gråter i skåpet”, skriver eleven.

 

LÄS MER: Falkehed: Polisen vet att de inte kan jobba som förr 

 

En annan elev skriver:

"Vår skola är med om en skottlossning och jag skämtar inte ens jag är på väg att dö".

Och:

"Jag vill gå hem jag vill gå hem jag vill gå hem".

https://twitter.com/MSNBC/status/963929654682968064

Samtidigt berättar en lärare hur hon gömde sig i ett förrådsutrymme med 19 elever.

Den misstänkte skytten skapade kaos och panik genom att dra i gång skolans brandlarm. Flera elever har vittnat om hur de trodde att det var en brandövning – precis när skolan var på väg att stänga för dagen.

Föräldrar till de tusentals eleverna på skolan tvingades följa utvecklingen på avstånd.Foto: JOHN MCCALL / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kod röd”

Men det var inte bara eleverna och lärarna som drabbades av intensiv skräck. Föräldrar till de tusentals eleverna på skolan tvingades följa utvecklingen på avstånd. Många av dem höll kontakt med sina barn via telefon.

En pappa läser upp sitt barns sms:

– Vi är i en riktig "kod röd" pappa. Jag hör skottlossning. Någon dog, kom nu, skriver barnet bland annat.

Eleverna höll fast vid varandra när de evakuerades från skolbyggnaden.Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Efteråt kunde eleverna evakueras från gymnasieskolan, och de gick då och klamrade sig fast vid varandra eller så sträckte de händerna ovanför huvudet som för att visa att de inte utgjorde något hot.

– I typ 30 minuter bad och grät vi. Och sen kom polisen och vi fick komma ut, säger en elev till CBS News.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag