Resan till förintelselägret från andra världskriget är en del av ett projekt för att lära sig om Förintelsen och har arrangerats flera år. Foto: Christian ÖrnbergResan till förintelselägret från andra världskriget är en del av ett projekt för att lära sig om Förintelsen och har arrangerats flera år. Foto: Christian Örnberg
Resan till förintelselägret från andra världskriget är en del av ett projekt för att lära sig om Förintelsen och har arrangerats flera år. Foto: Christian Örnberg
– Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova, till Dagens Nyheter.– Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova, till Dagens Nyheter.
– Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova, till Dagens Nyheter.
Skolan har bland de högsta betygssnitten i Sverige, tusentals barn står i kö för att få börja där. Foto: Fredrikshovs slotts skolaSkolan har bland de högsta betygssnitten i Sverige, tusentals barn står i kö för att få börja där. Foto: Fredrikshovs slotts skola
Skolan har bland de högsta betygssnitten i Sverige, tusentals barn står i kö för att få börja där. Foto: Fredrikshovs slotts skola

Eleverna spelade in nazistfilm i Auschwitz

Publicerad

Niondeklassare från en av landets mest populära skolor åkte till förintelselägret Auschwitz på skolresa.

Där spelade de in en film där de heilar och imiterar Adolf Hitler.

Nu överväger skolan en polisanmälning. 

– Jag var illamående efter att ha sett den säger, skolans rektor till Dagens Nyheter.

I höstas reste niondeklassare från Fredrikshovs slotts skola till Auschwitz i Polen. 

Skolan har bland de högsta betygssnitten i Sverige, tustentals barn står i kö för att få börja där.

Resan till förintelselägret från andra världskriget är en del av ett projekt för att lära sig om Förintelsen och har arrangerats flera år.

Under resan spelade en stor del av pojkarna i klassen in en film på hotellet där de imiterar Adolf Hitler och gör nazisthälsningar under ett iscensatt nazistmöte. 

– Vad kan jag säga? Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova, till Dagens Nyheter.

Elever spelade in nazistfilm

Trots att händelsen inträffade i höstas kom filmen till skolledningens kännedom dagen innan sommarens skolavslutning. 

DN har tagit del av meddelanden från upprörda och oroliga föräldrar, vissa uppger att det funnits tecken på dåliga värderingar i elevgruppen.

Skolan överväger fortfarande att polisanmäla händelsen. 

Rektorn Maija Möller Grimakova säger till DN att hon ser händelsen som "en pojkgrej" och att eleverna förstått allvaret i filmen och varit ångerfulla. 

– Jag tror inte att pojkarna har de här åsikterna. Men det de gjorde är förfärligt, dumt och förskräckligt, säger hon.

Niondeklassarna, som slutar på skolan i sommar, ska nu bidra till skolans värdegrundsarbete genom att berätta om händelsen och delta i frivilligorganisationer.

Auschwitz var nazisternas största koncentrationsläger. Över en miljon människor dog i lägret.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag