Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elever lämnade Sverige för ett bättre liv: ”Fruktansvärt”

De växte upp på Ramels väg i Malmö – bland skjutningar och upplopp.
När inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte Malmö på måndagen fick han frågor om elever som tvingats lämna Sverige i jakt på ett bättre liv.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Expressens reportage om barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan har väckt många reaktioner.Foto: Malmö stadsarkiv

Expressens reportage om barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan har väckt många reaktioner.

En fråga som berör inrikesminister Mikael Damberg (S) är varför flera elever födda i Sverige eller uppvuxna här behövt flytta från landet - i jakt på ett bättre liv.

– Det är klart att det är ett misslyckande ifall vi har en sån ordning, säger Damberg.

Barnen från Sveriges mest utsatta gata - så lever de nu”, har fått stor uppmärksamhet.

Reportaget handlar om hur det gått för barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan. Eleverna, som i dag är 25 år, var några av de sista att gå på högstadiet innan det tvingades stänga på grund av våld och dåliga resultat 2013.

Då lyckades bara 13,4 procent av niorna på Rosengårdsskolan nå målen i alla ämnen.

Barnen växte upp i landets mest utsatta område: Herrgården i Rosengård där många levde trångbott i skandalfastigheter bland mögel och kackerlackor.

Barn flyttade i jakt på ett bättre liv

Två av eleverna som är med i reportaget flyttade från Sverige i jakten på ett bättre liv.

”Många elever hade svårt att nå sin potential. Skolan misslyckades att möta barnens behov och eleverna gjorde det ännu svårare när de inte visade vilja att engagera sig och lära sig”, skriver Mejid Awadi.

Mejid Awadi, född i Sverige, flyttade till London med sin mamma och syster när han gick i nian.Foto: NINA E. RANGOY

Han kallar beslutet att lämna Herrgården, Malmö och Sverige ”det bästa beslutet någonsin”. Idag jobbar han som apotekare i London och tänker studera vidare för att ta en doktorsexamen.

Inrikesminister Mikael Damberg: ”Fruktansvärt”

Inrikesminister Mikael Damberg säger att det är ”fruktansvärt att de känner att de behöver flytta för att göra karriär och få en chans”.

På frågan om det är ett svenskt misslyckande att de måste flytta för att lyckas svarar Damberg:

– Det är klart att det är. Jag har också hört talas om såna som flyttat till London, som har gjort att de fått större chanser att göra karriär. Som känt att de inte varit en del av…som upplevt strukturell rasism. Det är klart att det är ett misslyckande ifall vi har en sån ordning.

Hayder Nahee, till höger, gick också i klass 6B och flyttade även han till London med sin familj. Bägge känner fler Rosengårdsbor som lämnat Sverige för London och lyckats med studier och karriär.Foto: NINA E. RANGOY

– Men det finns också många som lyckats i Sverige som bott i de här områdena. Men de bor kanske inte kvar där, för de fick en bra chans om de flyttade från de här områdena. Därför försöker Malmö med flera bygga så att man kan göra bostadskarriär i bostadsområdet, annars får man ingen stabilitet.

Riskfaktor: När unga killar inte klarar skolan

Under intervjun befinner sig Mikael Damberg i Malmö där han besöker polisen i samband med myndighetens Operation Rimfrost mot gängvåldet.

I reportaget om barnen i klass 6B berättar flera elever om sina liv. Flera av dem har lyckats. Men det framkommer också att varannan pojke i flera av klasserna senare fällts för någon typ av brottslighet. Och att två elever i klassen hamnat i kriminalitet. Den ena skottskadades förra året och den andra sköts ihjäl 2017.

I reportaget om barnen i klass 6B möts de gamla klasskamraterna Herolind Xhafolli och Noor Zadran i barndomskvarteren, för första gången på flera år.Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

– Polisen menar att det är en av de största riskfaktorerna. När unga killar inte klarar skolan och faller ifrån tidigt så ökar risken att de fastnar i kriminalitet, säger Mikael Damberg.

När Rosengårdsskolans högstadium stängdes och barnen skickades till mer blandade Malmöskolor höjde eleverna sina betyg.

Inrikesministern vill inte kommentera om fler problemskolor i socialt utsatta områden borde stängas så som Rosengårdsskolans högstadium 2013.

– Men Malmö har visat att man vågar ta kontroversiella beslut som att stänga skolenheter som inte fungerar. Jag har stor respekt för de besluten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.