Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elever i Nyköping gjorde Hitlerhälsning

Tre gymnasietjejer i Nyköpings kommun får strafföreläggande för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitlerhälsning och skrikit ”Sieg heil” på en julfest.

Det skriver Södermanlands Nyheter.

– Här på skolan har det varit en ögonöppnare, säger skolans rektor till tidningen.

Efter en julmiddag i gymnasieskolans sporthall den 12 december åkte en del av skolans elever till bygdegården där de fortsatte festen. Där filmades några tjejer när de höjde sina armar i nazisthälsning och skrek ”Sieg heil”, skriver Södermanlands Nyheter.

Videon publicerades på Snapchat. En tidigare elev på skolan filmade av den och skickade filen till rektorn. Skolan gjorde en polisanmälan. 

Tre kvinnliga elever som kunnat identifieras har erkänt och godtagit ett strafföreläggande, enligt Södermanlands Nyheter.

Förklaringen: Sjöng med i norsk låt

De uppger i polisförhör att de var fulla, spelade hög musik och sjöng. Bland annat ska de ha sjungit med i en norsk låt som innehåller strofen ”Si Hei”. 

I ett polisförhör får en av dem frågan om armrörelserna de gjorde var en heilhälsning eller om de bara viftade med armarna.

”Vi räknade med att det var som en heilhälsning, tror det var därför vi gjorde så”, svarar eleven, som tillägger att hon inte menade något rasistiskt, rapporterar Södermanlands Nyheter.

”Viss häxjakt” på eleverna

Var och en ska nu betala 2 000 kronor i dagsböter.

Hur och i vilken omfattning filmen från händelsen har spridits återstår fortfarande att utreda.

Efter att händelsen blivit känd ska en Youtuber med över 200 000 följare ha lagt ut filmen på sin Instagram Story och frågat vilka de heilande eleverna var. Enligt skolans kommunikatör har det lett till att eleverna utsatts för en ”viss häxjakt”, skriver Södermanlands Nyheter.