"Vi vill se till att det blir en förändring", säger Ylva Keisu från gruppen Elever mot utvisningar.
"Vi vill se till att det blir en förändring", säger Ylva Keisu från gruppen Elever mot utvisningar.

Elever i hela Sverige: Stoppa utvisningarna

Publicerad

Gymnasieskolor från hela Sverige strejkar nästa vecka mot utvisningarna av ensamkommande.

Målet är att de tillfälliga uppehållstillstånden ska bli permanenta.

– Det är inte bara de ensamkommande som tycker att dagens politik är fel, säger Ylva Keisu, en av talespersonerna för gruppen Elever mot utvisningar.

Den 12 december klockan 12.00 planerar elever från hela Sverige att lämna sina klassrum och gå ut i en skolstrejk. Med slagordet #skolstrejk121212 uppmanar man regeringen att stoppa utvisningarna av ensamkommande till krig och förtryck – bland annat Afghanistan – och att göra de tillfälliga uppehållstillstånden till permanenta. 

– Vi måste visa att vi står bakom deras kamp och också tycker att de ensamkommande ska få stanna. Nu vill vi även uppmärksamma politiker på att de tillfälliga uppehållstillstånden inte räcker, säger Ylva Keisu.

Hon är elev på Globala gymnasiet i Stockholm och en av talespersonerna för gruppen Elever mot utvisningar, som arrangerar strejken.

 

LÄS MER: Moderaterna skärper sin migrationspolitik

 

Initiativet till skolstrejken började på gymnasieskolor i Stockholm men har spridit sig genom hela Sverige. Elever i Stockholm, Göteborg, Borås, Luleå, Umeå, Piteå och Boden väntas delta. I Stockholm hoppas man på över 1 000 personer i strejken.

På Globala gymnasiet lever flera elever med tillfälliga uppehållstillstånd, vilket enligt Ylva Keisu leder till en negativ spiral för personerna när de ska komma in i samhället.

S och MP nådde ny överenskommelse förra veckan

– Det skapar stor osäkerhet om man inte vet vad som kommer hända och om man inte kommer vara kvar i Sverige om ett halvår. Det tror jag får många att engagera sig, att vi är kompisar. Vi vill se till att det blir en förändring. Problemen kommer finnas kvar även om regeringens lag går igenom, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara de ensamkommande som tycker att dagens politik är fel, även andra tycker det.

Den 27 november nådde Socialdemokraterna och Miljöpartiet en överenskommelse om att flertalet ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå.

 

LÄS MER: S och MP är överens om ensamkommande

 

Enligt förslaget gäller det dem som kom till Sverige före den 24 november 2015, som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år, som studerar och inte har begått brott.

Förslaget måste godkännas av riksdagen och kan komma att träda i kraft innan sommaren 2018.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag