Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elever i hela Sverige: Stoppa utvisningarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vi vill se till att det blir en förändring", säger Ylva Keisu från gruppen Elever mot utvisningar.

Gymnasieskolor från hela Sverige strejkar nästa vecka mot utvisningarna av ensamkommande.

Målet är att de tillfälliga uppehållstillstånden ska bli permanenta.

– Det är inte bara de ensamkommande som tycker att dagens politik är fel, säger Ylva Keisu, en av talespersonerna för gruppen Elever mot utvisningar.

Den 12 december klockan 12.00 planerar elever från hela Sverige att lämna sina klassrum och gå ut i en skolstrejk. Med slagordet #skolstrejk121212 uppmanar man regeringen att stoppa utvisningarna av ensamkommande till krig och förtryck – bland annat Afghanistan – och att göra de tillfälliga uppehållstillstånden till permanenta. 

– Vi måste visa att vi står bakom deras kamp och också tycker att de ensamkommande ska få stanna. Nu vill vi även uppmärksamma politiker på att de tillfälliga uppehållstillstånden inte räcker, säger Ylva Keisu.

Hon är elev på Globala gymnasiet i Stockholm och en av talespersonerna för gruppen Elever mot utvisningar, som arrangerar strejken.


LÄS MER: Moderaterna skärper sin migrationspolitik


Initiativet till skolstrejken började på gymnasieskolor i Stockholm men har spridit sig genom hela Sverige. Elever i Stockholm, Göteborg, Borås, Luleå, Umeå, Piteå och Boden väntas delta. I Stockholm hoppas man på över 1 000 personer i strejken.

På Globala gymnasiet lever flera elever med tillfälliga uppehållstillstånd, vilket enligt Ylva Keisu leder till en negativ spiral för personerna när de ska komma in i samhället.

S och MP nådde ny överenskommelse förra veckan

– Det skapar stor osäkerhet om man inte vet vad som kommer hända och om man inte kommer vara kvar i Sverige om ett halvår. Det tror jag får många att engagera sig, att vi är kompisar. Vi vill se till att det blir en förändring. Problemen kommer finnas kvar även om regeringens lag går igenom, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara de ensamkommande som tycker att dagens politik är fel, även andra tycker det.

Den 27 november nådde Socialdemokraterna och Miljöpartiet en överenskommelse om att flertalet ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå.


LÄS MER: S och MP är överens om ensamkommande


Enligt förslaget gäller det dem som kom till Sverige före den 24 november 2015, som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år, som studerar och inte har begått brott.

Förslaget måste godkännas av riksdagen och kan komma att träda i kraft innan sommaren 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.