Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elevens version av Lundsbergs nollning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lundsberg tvingas stänga tillfälligt och runt 200 elever står nu utan skola.

De skulle bara låtsas koppla in strykjärnet.

Nu ger en av Lundsbergs elever sin version av vad som hände när två pojkar brännskadades på ryggen:

- Han som höll i strykjärnet kollade inte innan han la det på dem, hävdar han.

Det var tomt och tyst runt den ljusgula skolbyggnaden och intilliggande elevhem i går kväll.

Alla elever och större delen av personalen lämnade Lundsberg under eftermiddagen - skakade av allt som hänt de senaste dagarna.

Polis och åklagare utreder nu om det skett något brottsligt i samband med den händelse som ledde till att två unga pojkar, 14 och 15 år gamla, brändes på ryggen med ett strykjärn under en "nollning" som skedde på skolan i lördags.

Enligt åklagaren sågs nio elever i anslutning till när strykjärnet användes. Åklagare Niclas Wargren har sagt till Expressen att två av dem kommer att kallas till förhör då de första uppgifterna talar för att de har varit mer aktiva. Ytterligare elever kan komma att bli misstänkta.

"Det ingår i systemet"

Skolan har tidigare fått hård kritik för flera fall av pennalism och författaren Jan Guillou är en av kritikerna.

- Det som hänt på Lundsberg, kamratuppfostran, ingår i internatskolans idé. Inte att bränna med strykjärn, då har man gått för långt och skämt ut skolan, för det har ju kommit ut dessutom. Men det ingår i systemet, säger han till Expressens Daniel Alsén.

I går var Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet, i Aktuellts studio för att debattera om det som skett på Lundsberg:

- Naturligtvis ska en skola stängas som inte kan försvara elevernas säkerhet. Detta är bara yttringar av något som pågått under decennier, säger han till Aktuellt.

"Brukar inte vara så här"

Efter anklagelserna om pennalism och misshandel väljer nu en av skolans äldre elever att för första gången ge sin version av det som ledde fram till att skolan stängde.

Han beskriver för Expressen hur ett av elevhemmen hade arrangerat en särskild "välkommen-dag" för de nya eleverna i lördags. Det är en gammal tradition som avslutas med ett gemensamt disko för hela skolan.

- När jag fick göra det fick jag sjunga. Det brukar inte vara något så här grovt, jag vet inte vad de tänkte med.

Han kom tillbaka till elevhemmet minuter efter att pojkarna blivit brända, och hans vänner som satt med i rummet där det hände har berättat hur det gick till.

- Som jag fått höra det så var det några killar som skulle komma in och lägga ett kallt strykjärn på ryggen på de nya eleverna. De skulle låtsas koppla in strykjärnet, men sen råkade de koppla in det på riktigt i stället.

Han fortsätter:

- Det var mörkt och han som höll i strykjärnet kollade inte innan han la det på ryggen på pojkarna. När han som blev bränd skrek till - det gjorde han på direkten - så trodde de andra att det var av chock för att det var så kallt.

Händelsen fick Skolinspektionen att reagera omedelbart.

"Påståendet är kränkande"

Men nu slår sparkade rektorn Staffan Hörnberg tillbaka mot kritiken.

I ett öppet brev på Facebook, riktat till föräldrar och elever, skriver rektor Staffan Hörnberg att skolan utsatts för en "förföljelse som saknar motstycke."

Han säger att han aldrig godkänt någon mobbning och att informationen från Skolinspektionen och skolans styrelseledamot Ulf Rehnmark är felaktig:

"Påståendet är kränkande och det rör sig om rent förtal. Låt er inte förledas av denna anklagelse som bidrar till att skapa en förvirring och osäkerhet", skriver Staffan Hörnberg i brevet.

Han säger också att det är fel att skolledningen inte ingripit.

"Incidenten polisanmäldes och huvudmannen informerade Skolinspektionen om det inträffade."

Staffan Hörnberg kramades om av elever och föräldrar som ville ta adjö innan de åkte hem från Lundsberg i går eftermiddag.

- Jag har mött väldigt mycket värme och empati av elever och personal som är ledsna. Det här är en enormt traumatisk upplevelse även för alla. Det är klart som sjutton att man blir rädd, ledsen och kränkt, säger Staffan Hörnberg.

Efter att skolinspektionen stängt ned Lundsberg har flera föräldrar nu JO-anmält myndigheten. Honorine Ekman är en av dem.

- Alla barn på skolan får sin trygghet raserad på det mest obarmhärtiga sätt, säger hon.

Hoppas få komma tillbaka

Anna Richstein, 17, är utlandssvensk och hennes föräldrar bor i USA. Skolans nedläggning har slagit omkull hennes liv och hon är väldigt osäker på vad framtiden innebär.

- Jag vet inte var jag ska gå i skolan nu, säger hon.

Upprivna elever är nu tvungna att börja undersöka nya studiemöjligheter - trots att de fortfarande hoppas på att kunna återvända till den värmländska internatskolan.

När Expressen träffade Felix Östlund, 17, höll han på att packa. Han går andra året på naturvetenskaplig linje på Lundsberg.

- Jag hoppas så klart att jag får komma tillbaka hit, men jag har börjat kolla på alternativ också, säger han.

ELEVERNA MISSTÄNKS FÖR STRYKJÄRNSDÅDET

MISSTÄNKT 18-ÅRING

En 18-årig man har delgivits misstanke för inblandning i den grova misshandel som senare ledde till att skolinspektionen beslutade att stänga ned internatskolan Lundsberg. 18-åringen ska ha varit drivande när eleverna brände yngre elever med strykjärn i lördags kväll vid 19-tiden.

MISSTÄNKT ELEV

Ännu en elev har ansetts vara mer pådrivande än övriga elever som blivit polisanmälda. Eleven ska kallas till förhör enligt åklagaren Niclas Wargren.

Händelsen om strykjärnsincidenten polisanmäldes inte förrän en 14-årig pojke som blivit brännskadad kom i kontakt med sjukvården.

NIO ELEVER MISSTÄNKTA

Totalt har nio personer polisanmälts för att ha varit delaktiga i misshandeln som ägde rum i samband med nollningen på Lundsbergs skola i helgen. Eleverna ska ha setts i anslutning till när strykjärnet användes, enligt åklagaren Niclas Wargren.

Två av de nio eleverna anses i första skedet ha varit mer aktiva än de övriga eleverna.

Enligt åklagaren Niclas Wargren kan ytterligare elever delges misstanke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.