Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eleven skolkar – kan kosta 10 000 kronor i veckan

Dagens största nyhetshändelser i Sverige.
Vadstena. Foto: VADSTENA KOMMUN / COPYRIGHT ©2004 JAN FRIBERG

Vadstena kommun kräver vite på 10 000 kronor i veckan från vårdnadshavarna till en frånvarande elev, skriver Corren.

Nu ska förvaltningsrätten avgöra ärendet.

– Jag känner inte till att det här har hänt någon gång tidigare i kommunens historia, säger Göran Fältgren (S), ordförande för kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena.

Beslutat har fattats av Vadstenas kultur- och utbildningsförvaltning och bygger på en enskild elevs frånvaro. Om eleven inte fullgör skolplikten ska vårdnadshavarna betala vite på 5 000 kronor var i veckan, skriver Corren.

Enligt tidningen har både representanter från skolan samt elevens vårdnadshavare fått komma till tals för att ge sin version.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att fälla ett slutgiltigt avgörande. Enligt Corren finns det inga liknande fall som kan visa vägen för hur stor summan bör vara.

Göran Fältgren (S) är ordförande för kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena. Han berättar att man enbart har elevens bästa för ögonen när man vidtar den här drastiska åtgärden.

S-toppen: ”Sista åtgärden”

– Det har varit en lång process som lett fram till det här, vi har många steg för hur vi hanterar frånvaro. Det här är det sista steget, säger han till Expressen.

Göran Fältgren berättar att anledningen att man kräver vite är att alla elever i Sverige har rätt till skolgång.

– Förvägras eleven den rätten måste vi göra allt vi kan för att få tillbaka eleven till skolan. Syftet är inte att sätta dit föräldrarna. 

Göran Fältgren menar att det är ytterst ovanligt att en process gällande frånvaro går så här långt.

– Jag tror inte att det är något som vi kommer börja tillämpa. Jag känner inte till att det här har hänt någon gång tidigare i kommunens historia, säger han.