Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eleven på Engelska skolan: Rektorn ljuger

Engelska skolan har strikta klädkoder – en elev vittnar om sexualisering.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild från Internationella engelska skolan.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Eleverna på Engelska skolan i Täby tvingas följa strikta klädkoder.

Några protester har det inte varit tal om, menade skolans rektor Alastair Wither.

Men en elev som Expressen talat med vittnar om såväl protester som upplevd sexualisering.

– De har sagt ”var inte sexig i skolan”, säger en elev till Expressen.

Flera elever vittnar om den kränkande klädkoden, rapporterar Aftonbladet.

Det började med en nyhet om att Engelska skolan i Täby har vissa strikta klädkoder som eleverna måste förhålla sig till. Grundskolans rektor red snabbt ut i försvar mejlledes till Aftonbladet och bedyrade att det inte förekommit något strul kring klädkraven.

– Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat, skrev rektor Alastair Wither i mejlet.

Han förklarade också att regeln gällde klänningar och kjolar, som inte får vara kortare än att de når halvvägs ned på låren. Om plagget inte når upp, eller ner om man så vill, till kravet får eleven ett par svarta leggings att bära under dagen och ta med sig hem, enligt Wither.

Eleven: Stämmer inte

Men det stämmer inte menar en elev på skolan. Kläderna som eleverna får kommer ur hittegodslådan.

– De säger att de delar ut kläder. Men så är det inte. Om kläderna i hittegodslådan inte passar får man åka hem, förklarar hon.

Hon berättar att hon skickats hem från skolan en gång för att ha brutit mot klädkoden. Hon har också fått flera hemringningar. Uppgifterna bekräftas av flickans mamma.

– Man gör inte så, barnen har rätt till sin utbildning. Att ha en tröja som är lite urringad, det är inte grund för att skicka hem ett barn, säger mamman.

Känner sig sexualiserade

Flickan säger att hon och flera kamrater har protesterat hos såväl rektorn som vice rektorn om klädkoden.

– Men så säger de på nyheterna att ”ingen har problem med det” – fast det inte är sant. Vi vill att folk ska veta hur det är, säger hon.

Hon berättar vidare att klädkoden heller inte tycks gälla alla. Dels pekas främst tjejerna ut, men även där finns en hackordning.

– Vi tycker att det är fel att de sexualiserar barn, säger hon.

Mamman har också hört att det varit så.

– Jag vet att hon klagat på att det var en kvinnlig lärare som retade henne och frågade henne ”varför försöker du vara sexig” när hon gick i fyran.

Flera elever vittnar om kränkande klädkoden

Också Aftonbladet har varit i kontakt med elever på skolan. En flicka på IES Täby berättar att de disciplineras med ”prickar” om de bryter mot klädkoden. Efter fem prickar får de kvarsittning. Flickan menar vidare att reglerna påverkat hennes självkänsla för den egna kroppen.

– Det är en riktigt äcklig känsla. Speciellt när en manlig lärare ser mitt bh-band och påpekar det eller säger att min kjol är för kort, säger hon till Aftonbladet.

En annan ung tjej, som gått på en IES-skola i Stockholmsområdet berättar för tidningen att eleverna på hennes skola blev utskällda om de visade axlarna.

– När man själv är ett barn förstår man inte hur fel sånt här är, man hjärntvättas av vuxna,

Tillsägelser på grund av synliga bh-band vittnar även flickan som Expressen talat med om.

”Kan se lite olika ut på olika skolor”

Expressen har upprepade gånger sökt rektor Alastair Wither, men utan resultat.

I stället hänvisar skolan till en text på hemsidan där de förklarar sina klädregler med att de ser skolan som ”arbetsplats där alla uppför sig på ett sätt som skapar bästa tänkbara förutsättningar för undervisande och lärande”.

– Varje rektor tolkar och utformar sin skolas ordningsregler tillsammans med eleverna, oftast genom elevrådet.  Det betyder att det kan se lite olika ut på olika skolor, säger skolchef Robin Kirk Johansson i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.