UTREDER SKANDALEN. Konstfack har inlett en internutredning för att se över sina rutiner. Foto: SCANPIX
UTREDER SKANDALEN. Konstfack har inlett en internutredning för att se över sina rutiner. Foto: SCANPIX

Eleven: "Har inte gjort mig skyldig till något brott"

Publicerad
Uppdaterad
Efter de två skandalprojekten startar Konstfack en internutredning för att se över sina rutiner.
- Jag anser inte att jag har gjort mig skyldig till något brott - det enda jag gjorde var motstånd för att inte följa med polisen, säger Anna Odell som spelade psykotisk.
Två Konstfackelever riskerar åtal för brott de misstänkts ha begått då de arbetat med sina skolprojekt.
Det första fallet rör Anna Odell, 35. 21 januari gick hon på Liljeholmsbron i Stockholm, började ta av sig ytterkläderna och kastade dem i vattnet.
Samtidigt spelade hon psykotisk. Det fick förbipasserande att larma polisen och hon fördes till S:t Görans sjukhus eftersom hon antogs vara självmordsbenägen.


Misshandel-anklagad

Nu är hon anklagad för misshandel och våld mot tjänsteman.
Anna Odell säger att hon inte har misshandlat någon. Det enda hon gjort är att försöka ta sig loss från polismännen när de ville föra henne till sjukhuset, menar hon.
Hon är inte klar med sitt examensarbete, men påpekar att både handledaren och flera andra på Konstfack kände till projektet.
- Jag tog även kontakt med en jurist som sa att detta inte var något brott, säger hon.
Anna Odell väljer att inte avslöja syftet med sitt projekt. Hon ska ta kandidatexamen till våren och hon vill avvakta tills hon bli färdig med den.


Väntar med bemötande

"Konstverket" på tunnelbanan. - Jag kommer att kunna bemöta de anklagelser som folk har när jag är färdig med mitt projekt, säger hon.
Det andra fallet rör 36-årige graffitikonstnären "Nug" i vars film en tunnelbanevagn saboteras.
- Det här är skadegörelse, vandalisering, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i Aktuellt i går.
Hon hoppas att "Nug" får betala för skadegörelsen.
- Nu vet man vem han är och förhoppningsvis får man tag i honom.
Senast 27 februari ska den interna utredningen på Konstfack vara klar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag