Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elev nekades följa med på klassresa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Klassen skulle avsluta terminen med ett besök på Gröna Lund - men en elev nekades att följa med.
Foto: Emil Nordin
Eleven missade datumet för en kakförsäljning. Kakorna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Fatseyeva Maryna

Nu närmar sig sommarlovet och många klasser passar på att avsluta terminen med klassresa.

Men en elev i Västerås nekades att följa med till Gröna Lund - eftersom eleven inte sålt några kakor, skriver vlt.se.

På fredagen fick en mamma i Västerås det hjärtskärande beskedet per telefon. Hennes barn hade blivit nekad att följa med på klassresas till Gröna Lund eftersom klassföräldrarna inte tyckte att eleven hade samlat in tillräckligt med pengar.

– Jag skulle vilja kalla det utfrysning, säger elevens mamma till VLT.

– Vi sålde kakor tillsammans men när mitt barn skulle lämna in beställningen visade det sig att det var för sent och den blev inte inskickad tillsammans med de andra elevernas beställningar

Mamman "Visste inte ens om att det fanns klassföräldrar"

Enligt mamman var det när det visade sig att pengarna klassen samlat in inte räckte till resan som beslutet togs att eleven som inte samlat in tillräckligt med pengar inte skulle få följa med på resan till nöjesfältet.

Hon berättar också att hon inte fått ta del av någon information från klassföräldrarna om vilka datum som gällde för kakförsäljningen.

– Jag visste inte ens om att det fanns klassföräldrar i klassen. Jag tycker att de ska försöka sätta sig in i min situation. Vad skulle de göra om det var deras barn det handlade om? Jag skulle vilja fråga dem om de tycker att det är okej att frysa ut någon på det här sättet, säger elevens mamma.

Efter påtryckningar från mamman har klassföräldrarna till slut gått med på att eleven får åka med - men resan får eleven betala ur egen ficka.

– Om det slutar med att det blir så kommer jag att betala det för mitt barns skull. Men jag tycker inte att det är rätt, för de utövar någon sorts mobbning. Jag tycker att alla kanske kan lägga 20 kronor var så att pengarna räcker till så att alla kan få följa med till Gröna Lund.

Grundskolenämndens ordförande: "Väldigt, väldigt olyckligt"

När Expressen pratar med Grundskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson säger hon att händelsen kunnat inträffa eftersom den skett utanför skoltid.

– Det är väldigt, väldigt olyckligt att det blivit så här. Det här är något som klassföräldrarna hållit i, när det handlar om skolan och under skoltid får man inte ta betalt, säger hon.

Finns det något Grundskolenämnden kan göra för att förhindra att den här typen av händelser inträffar?

– Vi kan inte göra något. Den här skolan är en friskola också så den ligger inte under kommunen.

Skolchefen beklagar

Skolans skolchef Anna-Maria Furustig säger till Expressen att det handlar om ett missförstånd efter att eleven bytt klass i början av vårterminen.

– Hon ville åka med sin gamla klass men då hade hon inte varit med och samlat in pengar. När man räknat ut vad det kostade fanns inga pengar över. Då skulle hon få åka med men betala själv och det hade inte föräldrarna någon möjlighet att göra. Då har vi som skola gått in och betalat flickans resa.

– Det är så klart jätteolyckligt att det hänt. Vi försöker rätta till det så att hon får följa med. Det är omständigheterna runt som gjort att det blivit ett missförstånd. Det är föräldrar och elever som arrangerat och skolan har inte varit inblandade i insamlingen.

VLT har sökt klassföräldrarna men har inte lyckats nå dem för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.