Rosor för sin döde man. Elenas make Alexander omkom i flygkraschen. I går lade hon en bukett med rosor i floden Volga, alldeles intill flygplatsen där planet startade. Foto: Mikhail Voskresensky
Rosor för sin döde man. Elenas make Alexander omkom i flygkraschen. I går lade hon en bukett med rosor i floden Volga, alldeles intill flygplatsen där planet startade. Foto: Mikhail Voskresensky

Elena lägger en bukett rosor i vattnet där planet med Stefan Liv kraschade: "Det är så sorgligt"

Publicerad
Uppdaterad
TUNOSJNA. Elena Vjuchina och hennes pappa Viktor har klättrat nerför den branta slänten till floden Volga. De står på en rankig båt.
Hon gråter när hon lägger ner en stor bukett med gula och röda rosor i vattnet.
Hennes make Alexander blev 38 år. Han var en av Lokomotiv Jaroslavls två målvakter. Svensken Stefan Liv var den andre.
Vi är i byn Tunosjna ett par mil från staden Jaroslavl. Alldeles intill ligger flygplatsen som olycksplanet startade från. Över de slitna husen reser sig ett kyrktorn med vacker blå kupol.
Elena och hennes pappa Viktor är som bedövade av sorg och förtvivlan. De vill inte säga mer än sina förnamn, och tårarna hindrar henne från att prata.
Jag berättar att vi kommer från Sverige. Pappa Viktor säger:
- Vi har förlorat en nära anhörig, som också var en målvaktskollega till Stefan. Er landsman spelade först i Sibirien och sedan kom han till oss. Han var en bra hockeyspelare och en bra målvakt.

"Vi såg planet som störtat"

Utanför ett medfaret hus leker tre flickor. Det är Alina Vorobjova, 10, Valerija Korsina, 10, Nastia Safranova, 11. De är så ivriga att de hela tiden pratar i munnen på varandra.
- Vi hörde när planet startade, berättar Alina. Sedan kom tre explosioner och svart rök vällde upp.
Valerija fortsätter:
- Vi blev väldigt rädda men sprang och tittade. Vi såg planet som störtat och som brann, och hur man började släcka elden.
Sergej Snegerjov, 50, pensionär, kommer gående utanför huset där flickorna leker.
- Jag hörde en enorm explosion, och sedan såg jag rök och damm, berättar han.
Flygplatsen och platsen där vrakdelarna slog ner är avspärrade. Vi åker runt på andra sidan Volga och ser plötsligt en dramatisk vy. En jättelik pråm med en stor grön och gul kran försöker lyfta upp olycksplanets avbrutna stjärtparti ur vattnet.
Människor kommer med röda nejlikor. De delar med sig och också vi får två blommor var. Vi klättrar sedan nerför den leriga flodslänten, och de som vågar sig ut på en mycket smal och hal brygga lägger stilla ner sina blommor i vattnet.
I en sådan här situation är det inte så konstigt om det uppkommer märkliga teorier om vad som egentligen hände.
- Vi har bott här i tre år och vi är vana att planen som startat från flygplatsen går rakt över vårt hus, berättar Alexej Firstov, 34, chef för en byggnadsfirma.
- Det märkliga den här gången var att planet inte gick upp som det skulle utan slog i en antenn och kraschade. Det var ju bara halvfullt. Varför orkade det inte stiga? Vi hörde mindre explosioner som lät som om de kom inifrån planet.
- Det är så sorgligt att så många av våra vänner dödades.
Jag frågar hur han minns svensken Stefan Liv. Han svarar:
- Det var en mycket bra spelare. Hela laget var mycket bra. Hockey handlar inte om bara en spelare utan om hela laget. Men "den svenske legionären" gjorde stora insatser.

Det flyter skumgummikuddar

På andra floden har kranen nu börjat lyfta olycksplanets stjärtdel, som hänger i luften innan det läggs ner på den väldiga pråmen.
Några yngre män som kanske inte är helt nyktra applåderar, och skanderar för att hedra de döda hockeyspelarena:
- Tack grabbar! Tack grabbar!
I vattnet nedanför oss flyter skumgummikuddar som ser ut att komma från planet. En man i Lokomotiv-tröja som heter Michail Tjernov vadar ut och bärgar dem.
Chauffören Denis Fjodorov, 33, talar om att alla är chockade av vad som hänt. Han säger om den svenske målvakten:
- Stefan var ett proffs. Men det spelar ingen roll vilket land han eller de andra kom ifrån. Alla spelade bra. De spelade i första hand för Ryssland.
Den stora minnesplatsen är utanför isstadion inne i Jaroslavl. Där samlas stora människomassor vid en minnesplats som växer mer och mer. Många kommer med blommor, som nu ligger i väldiga högar. Andra tänder ljus. "Lokomotiv - våra kära!" står det på en skylt.
Här är sorgen som allra tyngst. Många människor jag talar med börjar gråta.
- Vi har inte ord nog för att uttrycka vår sorg, säger Alexander Zjochov, 23, oljearbetare, som kommit tillsammans med Viktoria Jegorova, 22, som just gått ut universitetet.
Hon säger:
- Det var en enorm förlust inte bara för vår stad utan för hela vårt land.

"Han passade bra hos oss"

Om Stefan Liv säger Alexander:
- Svensken kom till oss detta år. Tidigare visste jag inte så mycket om honom. Men han passade bra hos oss och var en mycket bra spelare.
Jag hör några tala om Lokomotiv som "ett gyllene lag". Jag hör också om och om igen människor säga att Stefan var så duktig, men att man ändå inte kan göra skillnad mellan spelare från olika länder. Alla var så bra.
Ksenija Kolbaskova, 28, lade blommor vid minnesplatsen tillsammans med dottern Arina, 4. Ksenija säger:
- Det som hänt är en chock för Jaroslavl och en chock för Ryssland. Min fyraåriga dotter grät hela dagen över spelarna som dött.
Hon fortsätter:
- Tack för att ni i ert land inte är likgiltiga för vår tragedi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag