Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elena Åsberg mördades på öppen gata i Surahammar: Hon var alltid vänlig

Elena Åsberg attackerades på öppen gata i Surahammar i veckan och avled redan på platsen.
Foto: Privat
Polisen arbetade på brottsplatsen där kvinnan hittades i veckan.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Hon jobbade som mattelärare i Västerås och brann för sitt jobb.

I tisdags hittades Elena Åsberg mördad vid en återvinningsstation. 

– Hon var alltid vänlig och mån om sina kolleger, säger rektorn och kollegan Anita Tillander. 

Det var i tisdags som en kvinna attackerades med någon form av stickvapen mitt på öppen gata i Surahammar. När polisen kom till platsen vid återvinningsstationen var hon redan död.

I onsdags kunde polisen gripa en man i 30-årsåldern i Västerås och i dag häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Prisades för sina insatser som förskolelärare 

Kvinnan som mördades är Elena Åsberg som i dag skulle ha fyllt 56 år och som arbetade som förskollärare i Västerås. 

– Som anställd som förskollärare var Elena otroligt ambitiös. Hon var mycket duktig och har prisats för sina insatser för tidig matematik och inlärning. Hon var fokuserad på sina arbetsuppgifter och hade alltid barnen i centrum, säger rektorn Anita Tillander. 

I juni 2009 fick nämligen Elena Åsberg Västerås kommuns pedagogiska pris för sitt arbete med matematik för förskolebarnen. 

– Jag känner henne inte personligen men jag vet att hon var en väldigt duktig pedagog. Hon vann stadens pedagogiska pris för ett par år sedan och var väldigt omtyckt. Det är en sorg att hon bragt om livet, säger Erik Johansson, tillförordnad verksamhetschef vid barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås.

Kollegan: Hon var alltid vänlig 

Redan i onsdags informerades hennes kolleger om att det fanns obekräftade uppgifter på att det var Elena Åsberg som mördats och efter att det bekräftats har personalen fått information på nytt. 

– De är väldigt ledsna, de säger att det är förfärligt, att det är ofattbart. Många har gråtit. Det här är tragiskt, säger Anita Tillander. 

Hur var hon som person?

– Hon var kanske lite tystlåten, men hon var alltid vänlig och mån om sina kolleger. Hon gav uppmuntrande ord, en klapp på axeln, en kram när det behövdes. Hon var omtänksam, säger hon och berättar att hon var omtyckt av sina kolleger. 

Elena Åsbergs make försvann spårlöst för fem år sedan

Elena Åsberg flyttade från Ryssland till Sverige för över femton år sedan och år 2012 slogs hennes liv i spillror när hennes make försvann spårlös. 

Tre år senare hittade dykare mannens bil i Västerås hamn och mannen hittades avliden i förarsätet. 

Nu ska makens dödsfall utredas på nytt. 

Misstänkta mannen förnekar brott

Bara för någon månad sedan varnade en läkare för den misstänkta mannen efter att han stormat in på en vårdcentral och hotat människor till livet efter uteblivna sömntabletter, enligt åtalet som väcktes i juni. 

En läkare har i ett förhör berättat om hur hon fruktade sitt liv för mannen och i ett senare förhör frågade hon varför mannen inte gripits och blivit inlåst eftersom "han utgör en fara" och "kommer döda någon snart".

Mannens advokat Marie Fredborg sa i samband med häktningen att han nekar till brott. 

– Han förnekar brott, säger hans advokat Marie Fredborg. 

Elena Åsbergs anhöriga har godkänt att Expressen publicerar namn och bild på henne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.