Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elektroniskt lönnfack dolde elva kilo kokain

När skåpbilen röntgades syntes en avvikelse – ett dolt utrymme.
Foto: Tullverket
Lönnfacket var dolt vid lastutrymmets lampa.
Foto: Tullverket
I lönnfacket hittades nästan elva kilo kokain.
Foto: Tullverket

Tullens kontrollanter anade oråd när den polskregistrerade skåpbilen rullade av Öresundsbron.

Och mycket riktigt: när bilen röntgades upptäcktes ett hålrum i bilens tak – ett mekaniskt lönnfack med elektronisk fjärrkontroll kopplad till fordonets bilnyckel. 

I facket hittades elva kilo kokain.

Nu åtalas den 34-årige chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den 34-årige mannen bakom ratten i den vita skåpbilen uppträdde nervöst. Det, i kombination med en något diffus förklaring om att han var på väg till Stockholm för att hämta fisk för vidare transport till Polen, fick tullarna att ta ut fordonet till en mer noggrann kontroll.

När fordonet röntgades upptäckte tullens tekniker något märkligt: ett avvikande utrymme i taket i skåpbilens lastutrymme.

Intill lastutrymmets lampa fanns ett dolt fack, invändigt klädd med gummerad och självhäftande aluminiumfolie.

Det lönnfack som enligt kammaråklagare Helena Lundström användes för att smuggla narkotikan var snillrikt konstruerat. Enligt Tullverkets undersökning var facket dolt med en elektronisk lucka, som kunde låsas och låsas upp av chauffören via fordonets bilnyckel. Konstruktionens tekniska delar var dolt i vad som vid en första anblick såg ut att vara fordonets originaldelar.

När skåpbilen stoppades vid Öresundsbron gjorde den 34-årige föraren ett nervöst intryck.
Foto: Tullverket
Vid förarplatsen hittades en konstruktion som var kopplad till skåpbilens lönnfack.
Foto: Tullverket
Lönnfacket kunde låsas och låsas upp via bilnyckeln.
Foto: Tullverket
Nästan elva kilo hittades i lönnfacket – prydligt förpackat.
Foto: Tullverket

Skyller på personer i Amsterdam

Nu åtalas den 34-årige chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

I förhör har mannen berättat att han kommit i kontakt med några personer i Amsterdam och att de lovat honom god betalning för att köra en skåpbil med cannabis till olika platser i Europa.

Vilka personerna i Amsterdam är vill mannen inte gå in på – han fruktar för sin och sin familjs liv om han avslöjar för mycket, säger han i förhör.

– Dom har inte sagt något öppet till mig, men jag vet vad som händer i såna fall. De tog ett foto på mitt pass, men de är farliga personer och dom har mycket pengar, säger mannen i förhör.

Den misstänkte 34-åringen hävdar i förhör att han inte hade någon aning om att bilen som stoppades vid Öresundsbron var lastad med kokain.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.