Stor förödelse i Gaza – efter svåra striderna

Vapenvila mellan Israel och Hamas: ”Sex samtal mellan Biden och Netanyahu”.
Arne Lapidus beskriver stor förödelse i Gaza efter striderna.
Israeliska trupper bevakar en demonstration i Betlehem.
Foto: ABEDALRAHMAN HASSAN / APAIMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Rök stiger efter ett israeliskt flyganfall i Gaza.
Foto: BASHAR TALEB / APAIMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Palestinier gick ut på gatan för att fira vapenvilan som trädde i kraft i natt.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Firande efter de elva dagar långa stridigheterna.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från en av Israels flygräder mot Gaza.
Foto: MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK
1 / 8

GAZA. Israels och Hamas har kommit överens om en vapenvila.

Världens ledare välkomnar eldupphöret och manar nu till fortsatta förhandlingar för att nå en fredlig lösning på konflikten. 

Efter beskedet gav palestinier sig ut i Gaza för att fira. Samtidigt meddelar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att operationen mot Gaza varit framgångsrik. 

– Det är en prestation som ingen militär åstadkommit tidigare, säger han i ett tal. 

Expressens korrespondent kom under fredagseftermiddagen in i Gaza. 

– Jag ser stor förödelse, säger han. 

Stridigheterna mellan Hamas och Israels armé har pågått i elva dagar. Terrorstämplade Hamas har avfyrat tusentals raketer mot Israel – som svarat med flygbomber mot Gaza. Över 240 personer har dött, skriver al-Jazeera.

FN och flera andra länder – inklusive USA – har de senaste dagarna legat på Israel och Hamas om att sluta kriga. Nu har konflikten nått en vapenvila. 

På torsdagen sammankallade den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu flera ministrar i Israels säkerhetskabinett. De har tidigare aviserat att en vapenvila endast är möjlig när man nått sina militära mål mot Hamas i Gaza. Nu vill de se ett eldupphör. 

Hamas och Islamiska jihad har gått med på vapenvilan. Den började gälla från 02 lokal tid i natt.

Expressen korrespondent: ”Kaotiskt”

Under fredagseftermiddagen passerade Expressens utsände Arne Lapidus gränskontrollen in till Gaza. 

– Det var rätt kaotiskt vid gränskontrollen, eftersom inrikesdepartementet hållit stängt sedan konflikten började, säger han. 

Arne Lapidus befinner sig nu i norra Gaza och vittnar om raserade byggnader efter den gångna veckans bombanfall. 

– Bakom mig står en minaret som har fått en direktträff, säger han och berättar vidare: 

– I natt jublade människorna på gatorna och uppger att de har segrat. I dag berättade en person för mig: Kriget kanske har slutat, men nu börjar det verkliga kriget – nämligen återuppbyggnaden efter den stora förödelsen. 

Netanyahu: ”Maximal skada”

Premiärminister Benjamin Netanyahu tackade det israeliska folket för dess tålamod och uppgav i ett tal att operationen mot Gaza varit framgångsrik. Han beklagade civila dödsfall, och hävdade att man dödat över 200 fiender. 

– Vi har orsakat maximal skada mot Hamas, samtidigt som vi minimerade de israeliska förlusterna, säger han, enligt Times of Israel. 

Hamas har å sin sida deklarerat att vapenvilan är en ”seger”, och organisationens andreman i Gaza Khalil al-Hayya säger i ett uttalande: 

”I dag kan motståndet deklarera en seger över våra fiender” 

Efter att den inträdde i natt gav sig palestinier i Gaza ut på gatorna för att fira. Även i Hebron på Västbanken gav sig hundratals firande palestinier ut efter beskedet för att skjuta fyrverkerier och ropa: ”Gud är större”. 

Flera Gazabor som New York Times talar med berättar att de är lyckliga över att delar Hamas bild av vapenvilan som en seger. Ramadan Smama är inte övertygad, utan säger till tidningen att han inte gått ut för att fira, utan för att ta in förstörelsen som drabbat Gaza.

– Jag ser inte något resultat, men jag hoppas få göra det, säger 53-årige 

Började med bråk om bostadskvarter

USA:s president Joe Biden höll under natten ett tal i Vita huset. Han berättade att haft tät kontakt med Benjamin Netanyahu sedan striderna började och återupprepade sitt budskap om Israels rätt till att försvara sig. Biden passade även på att tacka Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi för hans ansträngningar i att nå en vapenvila. 

Joe Biden berättade också att USA kommer fortsätta sina diplomatiska ansträngningar för att få till en fredlig lösning på konflikten. 

– Jag anser att palestinier och israeler har lika stor rätt att leva i trygghet och säkerhet, och åtnjuta lika delar av frihet, välstånd och demokrati, sa han.   

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar nu parterna att hitta mer varaktiga lösningar på konflikten. 

– Israeliska och palestinska ledare är ansvariga att inleda en seriös dialog för att gå till botten med orsakerna till konflikten, sa han i ett uttalande. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inne på en liknande linje när hon kommenterar vapenvilan via sitt twitter-konto:

”Vapenvilan mellan Israel och Hamas är goda nyheter. Nu behövs full humanitär tillgång till Gaza. Sedan måste man påbörja den svåra vägen med att återuppta fredsförhandlingar”

https://twitter.com/AnnLinde/status/1395482666359734280

Nya strider började efter vräkningshot

Striderna började när palestinier protesterade mot planerade vräkningar i östra Jerusalem. Israeler gör anspråk på fastigheter som palestinier bott i sedan 1948 – men som de hävdar att de ägde innan dess.

När palestinier demonstrerade vid al-Aqsa-mosken helgen den 8-9 maj blev de hårt bemötta av israelisk polis och militär. Som svar på det sköt Hamas raketer mot Israel - och Israel svarade med luftangrepp.

Sedan dess har 232 palestinier dött, varav 65 barn. På den israeliska sidan har 12 personer, varav två barn.

Striderna i Israel och Gaza

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.