Foto: AP
 Foto: AP

Eldstorm slukade buss - 40 döda

Publicerad
Uppdaterad
Den enorma skogsbrand som rasar i norra Israel har krävt minst 40 människoliv. Premiärminister Netanyahu vädjade på torsdagen om hjälp från omvärlden.
Brandmän, flygplan och helikoptrar kämpade febrilt för att släcka branden som härjar i Karmel-skogen i norra Israel. Ambulanspersonal försökte ge skadade vård och räddningspersonal vittnade om katastrofscener. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vände sig till omvärlden med en vädjan om hjälp.
- Detta är en katastrof av en omfattning vi aldrig tidigare skådat, sade han.

Minst 40 döda

Eldsvådan har hittills krävt minst 40 människoliv. Merparten av de döda rapporteras vara fångvaktare som i en buss försökt fly undan flammorna efter att man tvingats utrymma Damon-fängelset. Fängelset har normalt i första hand palestinska fångar och personer som utan tillåtelse vistats i landet. Bussen ska ha kraschat när den försökte ta sig från området, vilket gjorde det omöjligt för passagerarna att undfly elden. Brandmannen Dudu Vanunu berättade för till en tv-kanalen Channel 2 om hur elden slukade bussen:
- Alla som någonsin har sett en eldstorm vet vad det betyder. De kunde inte ha överlevt, de var helt oskyddade. De föll ner på vägen och brändes levande, sade han.

Största någonsin

Israeliska medier rapporterar att det är den största skogsbranden i landets historia. 2 800 hektar mark uppges ha förstörts och minst 100 brandmän försöker, tillsammans med den israeliska militären, hålla lågorna i schack.
Medierna spekulerar i att elden kan ha startat vid en olaglig dumpningsplats för avfall. Israel har också haft ovanligt varmt väder med den torraste november-månaden på 60 år. Därför kunde elden också sprida sig okontrollerat genom det snustorra landskapet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag