Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eldningsförbud utfärdat i hela Stockholm

Eldning under eldningsförbud kan ge böter
Från och med fredagen råder eldningsförbud i hela Stockholms län.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
En skogsbrand i Kårböle 2018.Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat om eldningsförbud i hela länet från och med fredagen.

Beslutet innebär att det blir förbudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle utanför sammanhållen bebyggelse.

– Vi valde att gå ut med det här nu eftersom brandrisken är hög, säger Torwald Snickars vid länsstyrelsen i Stockholm.

Eldningsförbudet i Stockholms län gäller från och med klockan 16.00 på fredagen.

I ett pressmeddelande förklarar länsstyrelsen att det blir förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle utanför sammanhållen bebyggelse. Med fast bränsle menas till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar.

– Nu hoppas vi att kommunerna går in på sina hemsidor och förtydligar att det är eldningsförbud. I första hand bör man söka information på räddningstjänsternas hemsidor, eftersom de löpande uppdaterar med information om brandrisker, säger Torwald Snickars, sakkunnig inom lagen om skydd och olyckor, LSO, vid länsstyrelsen i Stockholm.

Bortråder från engångsgrillar

Fortsatt är det tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att det inte finns någon risk för brandspridning. Det är även tillåtet att grilla på grillplatser på allmän plats – det vill säga områden som är särskilt avgränsade och anpassade för grillning.

Länsstyrelsen avråder dock från att använda sig av engångsgrillar.

– Engångsgrillar väljer vi att säga att man inte bör använda överhuvudtaget. Det tycker vi eftersom det inte är en säker anordning. Däremot om du vill elda med en engångsgrill på din egen tomt så har vi inte gått ut och förbjudit det, säger Torwalrd Snickars.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Sommarens värme och torka uppges vara det som ligger bakom beslutet. I nuläget råder brandrisk i skog och mark, varför man råder till försiktighet.

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för mycket höga temperaturer i Stockholms län, exklusive Roslagskusten. Området infattas även av en ”Risk Skogsbrand”, vilket innebär att det finns en stor eller mycket stor antändningsrisk.