Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eldningsförbud för första gången på 20 år

Eldningsförbud råder nu i princip i hela Sverige. Endast två län i norr har ännu inte gått ut med generella förbud.

När Västernorrland nu inför eldningsförbud blir det första gången på 20 år.

Eldningsförbud utfärdas i dag Västmanlands län och i morgon träder ett förbud i kraft i Västernorrland. Det första gången på 20 år som Västernorrland inför ett generellt eldningsförbud, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Beslutet har fattats på inrådan av länets tre räddningstjänster.

– Vi har en brandrisk i länet nu som är värre än den i Västmanland 2014, säger Tomas Öhrn räddningschef på Medelpads räddningstjänstförbund, till SVT Västernorrland.

Han kallar läget "riktigt allvarligt" och prognosen pekar på brandrisken kan förvärras ytterligare efter helgen.

– Det lilla regn som kommit i dag gör ingen skillnad, säger Tomas Öhrn.

Höjd beredskap

I Västmanland skriver länsstyrelsen att förbudet införts på grund av den höga brandrisken. Det avser eldning utomhus och omfattar allt uppgörande av eld och all grillning i skog och mark. Undantaget är eldning i trädgårdsgrillar på tomten.

Sedan tidigare har 17 av Sveriges län infört eldningsförbud. Endast Norrbotten och Jämtland har inte utfärdat några generella förbud än, även om vissa kommuner, som Arvidsjaur och Arjeplog, gjort det.

Eldningsförbud innebär bland annat att skogsbrandflyget flyger tre gånger per dag i stället för två, att räddningstjänsten ökar förmågan och att länsstyrelsen genom Lantbrukarnas riksförbund kartlägger lantbrukares förmåga till vattentransport för brandbekämpning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.