Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elchockvapen införs hos polisen – "har räddat liv"

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Elchockvapnet blir en permanent del av polisens utrustning nästa år.

De försök som gjorts i Sverige visar att vapnet minskar våldsnivån då poliser har möjlighet att ta till elchockvapnet innan man drar tjänstevapnet.

Mannen betedde sig hotfullt och när han riktade en spark mot områdespolisen Viktor Adolphsons kollega avfyrade han elchockvapnet mot mannen.

– Han åkte i backen och vi kunde belägga honom med handfängsel, säger Viktor Adolphson. Hans lokalpolisområde, Södermalm i Stockholm, var ett av fem där poliser utrustades med elchockvapen på prov 2018.

I veckan meddelade polisen att elchockvapnet har kommit för att stanna inom den svenska polisen och att det från 2022 kommer att vara permanent i utrustningen.

– Jag tycker det är bra. Jag ser det som ett bra hjälpmedel och är övertygad om att det räddat liv och har gjort situationer mindre våldsamma, säger områdespolisen Viktor Adolphson.

”Reducerar våldsnivån”

Elchockvapnet har från att det lanserades 2018 möts av kritik. Bland annat från chefsjuristen på människorättsorganisationen Civil Right Defenders, John Stauffer. Till Sveriges Radio sa Stauffer att ambitionen att minska antalet skjutningar är god men att Civil Right Defenders var ”oroade för att ytterligare ett vapen leder till ökad vapenanvändning och till användning av mer våld”.

– Vi tror snarare att det här egentligen reducerar våldsnivån. Elchockvapnet är ett verktyg som går att använda innan man tar till det yttersta våldshjälpmedlet vi har, nämligen tjänstevapnet, säger Anders Hall, utvecklingsschef vid nationella operativa avdelning hos polisen.

Låg skaderisk

Enligt Anders Hall är skaderisken låg hos den som blir träffad. Med hjälp av medicinsk expertis har man tittat på riskerna med elchockvapnet och visat att strömpåslaget inte innebär en hälsomässig risk.

– Skaderisken ligger framför allt i att du kan skada dig om du faller beroende på att du tappar kontrollen över musklerna. Av det skälet har vi med i utbildningen att man måste iaktta särskild försiktighet vad gäller att använda vapnet mot någon som till exempel riskerar att falla från en hög höjd.

Förväxling

I april i år uppmärksammades också elchockvapnet i samband med en dödsskjutning i Minneapolis i USA. En polis ska enligt egen utsago ha förväxlat elchockvapnet med tjänstevapnet och i stället för att elchocka den misstänkte mannen, sköt hon honom.

– Den risken kan naturligtvis finnas, vi kommer att försöka minimera den genom att bland annat bära elchockvapnet på en annan sida än tjänstevapnet, säger Anders Hall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.