Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elaine Eksvärd lämnade mötet med Åsa Regnér

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elaine Eksvärd och Patrik Sjöberg har träffat barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för ett samtal om sexuella övergrepp mot barn (arkivbild).
Foto: SVEN LINDWALL
Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elaine Eksvärd och Patrik Sjöberg träffade under förmiddagen barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för ett samtal om sexuella övergrepp mot barn. 

Men mötet blev inte som tänkt. Elaine Eksvärd reagerade kraftigt på Åsa Regnérs bemötande och lämnade rummet. 

– Jag sa att jag inte förstår hur hon kunde vara så kall och bröt ihop, säger Elaine Eksvärd. 

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg och retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd har båda berättat om hur de som barn blev sexuellt utnyttjade – och de jobbar nu tillsammans med frågor kring utsatta barn, bland annat genom projektet "Treskablinoll". 

Den senaste tiden har de träffat en rad partiledare och politiker för att tala om frågan, och i förmiddags var det dags för en intervju med barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Men Elaine Eksvärd och Patrik Sjöberg var inte nöjda med bemötandet de fick. 

"Man blir orolig"

– Man blir orolig när en person som ska vara barnens minister pratar otillgängligt och som en politisk robot i en fråga som gäller ett av fem barn i Sverige som blir sexuellt utnyttjade, säger Elaine Eksvärd, som instagrammade om mötet. 

– Nu på morgonen kortade hon mötet, då hade hon inte tid med oss ens en timme utan behövde gå tjugo minuter tidigare. Det är som att frågan inte är viktig. 

https://www.instagram.com/p/Beh-m3Wl5ZG/?taken-by=elaineeksvard

Kan man inte förstå att hon har mycket att göra? 

– Att ha mycket att göra har hon, det handlar om 400 000 barn. Det borde vara angeläget för en barnminister att ta sig tid och sitta att prata om den här frågan.

Åsa Regnér: Jag jobbar hårt med dessa frågor

Åsa Regnér tror att det blev en krock i förväntningarna och att hon beklagar deras upplevelse. 

– Det här är en viktig och prioriterad fråga, men jag sitter i regeringen och och har många åtaganden. 40 minuter för en tv-intervju är väldigt lång tid för mig. 

Också Patrik Sjöberg reagerade på Åsa Regnérs uppträdande. 

– Det är skrämmande när folkvalda sitter och pratar som en robot om saker som rör så väldigt många människor och absolut inte visa några känslor överhuvudtaget. 

Åsa Regnér säger att det är svårt att kommentera vad andra kommenterar, men att hon jobbar hårt med dessa frågor. 

– Jag kan konstatera att vi har flyttat fram positionerna. Vi gör barnkonventionen till svensk lag och tar fram ett informationspaket kring det. Det är en fråga som kommer vara klar när mandatperioden är över. 

– Vi ser också att orosanmälningarna till socialtjänsten har ökat under denna mandatperiod. Vi har skärpt straff för ett antal brott som är relevanta, till exempel grov våldtäkt mot barn eller att vuxna tar kontakt med barn i sexuellt syfte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.