Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekot: Reinfeldt betalar inte tv-licensen

Statsminister Fredrik Reinfeldt betalar inte tv-licens.

Regeringskansliet menar att Sagerska palatset där Fredrik Reinfeldt bor ingår i den radio- och tv-licens som regeringskansliet betalar – men enligt Radiotjänst stämmer inte det.

– Just i det här fallet känner vi att lagstiftningen är tydlig. Statsministern är inte undantagen i vår lagstiftning, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.

Nyheten avslöjades i Ekots sändning på torsdagen.

Det råder dock delade meningar om statsministern ska betala tv-avgiften eller inte. Regeringskansliet menar att licensen som regeringen betalar även täcker in statsministerns tjänstebostad, Sagerska palatset.

Men enligt Carl-Gustav Johansson som är vd för Radiotjänst så är det fel.

– Det har ingen betydelse vem som äger utrustningen, utan det är innehavet som är av betydelse. Den som använder en jobbdator hemma är avgiftsskyldig, det är grundregeln, säger han.

"En direkt felaktighet"

Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius säger till Expressen.se att det handlar om en missuppfattning.

– Det är en direkt felaktighet menar jag, och en pågående juridisk diskussion mellan myndigheten regeringskansliet och myndigheten Radiotjänst.

Hon menar vidare att Fredrik Reinfeldt är ålagd att bo i Sagerska palatset, och där tillhandahåller regeringskansliet den tekniska utrustning som krävs för att fullgöra uppdraget som statsminister.

– För detta förmånsbeskattas han. Regeringskansliet betalar tv-licensen, Fredrik Reinfeldt äger ingen egen tv, säger hon.

Men numera är ju även datorer med internetuppkoppling en tv-mottagare i juridisk mening.

– Han har ingen dator heller, säger Roberta Alenius och betonar att statsministerns utrustning tillhandahålls av regeringskansliet.

Hon säger dock att om det ligger till på något annat sätt så kommer statsministern naturligtvis att betala tv-licensen.

– Om det har skett någon felaktighet så kommer vi naturligtvis att korrigera det, säger Roberta Alenius.

Statsministern är inte undantagen

Carl-Gustav Johansson på Radiotjänst säger att lagstiftningen är tydlig i det här fallet, och att den tillämpats på samma sätt i flera år.

– Vi har även rättsfall som rör de här sakerna, där företag hävdar att de har en anställd som är skriven i en bostad som ägs av företaget, säger han.

Enligt Radiotjänst åberopar regeringskansliet statsministerns särställning i och med att det handlar om en bostad där statsministern måste vara skriven. Men detta är inte skäl nog enligt Carl-Gustav Johansson.

– Det finns ett fåtal undantag från att behöva betala tv-avgift, men statsministern eller kungahuset är inte undantagna i vår lagstiftning, säger han.

Skickar brev till Sagerska palatset

Det är oklart hur länge statsministern kan missat att betala avgiften. Radiotjänst ska nu skicka ett brev till Fredrik Reinfeldt för att fråga om han har en tv-mottagare i hemmet.

Tidigare har Moderaterna föreslagit att tv-licensen bör skrotas och i stället finansieras direkt via skatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.