Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekot gör tillägg i artiklarna – efter avslöjandet om reportern

”Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag”, säger Ekochefen Wolf-Watz.
Sajten Doku avslöjade att en tidigare SR-reporter har en privat relation med den utpekade islamisten Raad Al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET
Klas Wolf-Watz är chef på Sveriges Radio Ekot.
Foto: Sveriges Radio / Pressbild

Kritiken har varit hård mot Sveriges Radio sedan det avslöjades att en reporter som granskade fallet med den utpekade islamisten Raad Al-Duhan har en privat relation med honom. 

Dagen efter avslöjandet har artiklarna på SR:s hemsida märkts med ett tillägg: 

”Ekot har fått kritik för delar av rapporteringen kring det här ämnet och omständigheterna kring en tidigare anställd.”

Efter Dokus avslöjande om att Sveriges Radios tidigare reporter har en privat relation med Raad Al-Duhan som ska utvisas på grund av att han klassas som ett hot mot rikets säkerhet har reaktionerna varit mycket hårda. Reportern var en av dem som gjorde en uppmärksammad granskning av fallen med de utpekade islamisterna som ska utvisas enligt lagen om särskild utlänningskontroll.

Sveriges Radio har trots kritiken inte tagit bort artiklarna. Ekots chef och ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz säger att han har gått igenom allt material och att han fortfarande står bakom publiceringarna. Men nu har alla artiklar fått en fotnot där man redogör för kritiken mot SR och reportern. 

”Många är oroliga”

– Vi la redan i går in länken till intervjun med mig i P1-morgon. I dag har vi fyllt på med inslag som gjordes därefter. 

Enligt uppgift var det starka diskussioner på Sveriges Radio när publiceringarna gjordes för ett år sedan eftersom de av vissa ansågs vara alltför partiska. Efter Dokus avslöjande har kritiken blossat upp igen. 

– Många är oroliga att det här ska förstöra vår trovärdighet och följa oss in i valrörelsen, säger en person med stor insyn i Ekots redaktion. 

Vissa medarbetare ska enligt personen ha krävt att allt material i granskningen ska avpubliceras, men Klas Wolf-Watz motiverar sitt beslut att inte avpublicera dem med att på det här sättet kan alla gå in och bilda sin egen uppfattning om dem. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.