Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomisk kris för folkhögskolorna

Utbildningsminister Anna Ekström.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Många folkhögskolor har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin.

Viskadalens folkhögskola utanför Borås beräknas gå back med över elva miljoner kronor i år.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju tappat 80-90 procent av våra korta kurser från mars och framåt. Allt kapital, allt som vi kunnat spara måste vi nu använda för att täcka de hål som det har skapat. Vänder det inte till jul kommer vi att få svåra problem framöver, säger skolans rektor Magnus Linder till Ekot.

Problemet för folkhögskolan är framför allt att korta kurser och konferenser har ställts in. Normalt kommer tusentals konferensbesökare varje år till Viskadalens folkhögskola, men när de nu uteblir på grund av pandemin kostar det skolan flera miljoner i uteblivna intäkter. 13 av skolans 45 anställda har blivit uppsagda.

Ett 30-tal av de folkhögskolor som drivs av föreningar eller folkrörelser väntas gå rejält back i år, enligt samarbetsorganisationen RIO. Därför har man bett regeringen om ett extra coronastöd på mellan 250 och 350 miljoner kronor.

Utbildningsminister Anna Ekström hänvisar till regeringens budget som presenteras på måndag. 

I höst kommer det finnas ett begränsat antal platser till högskoleprovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.