Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomipristagaren: Så mötte jag min svenska fru

Nobeldagen extra speciell för professorn i nationalekonomi.
Eva Meyersson Milgrom och Paul R. Milgrom.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Paul R. Milgrom med medaljen för ekonomipriset.
Foto: ELENA ZHUKOVA/NOBEL PRIZE OUTREACH /H / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är alltid speciellt att få vara med på Nobeldagen.

Men för årets ekonomipristagare Paul R. Milgrom, 72, är det dubbelt så speciellt.

Han träffade nämligen sin svenska fru på Nobelfesten – för 24 år sedan.

Paul R. Milgrom, som är professor i nationalekonomi vid Stanford-universitetet i USA, tilldelades tillsammans med Robert B. Wilson ekonomipriset till Alfred Nobels minne ”för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat”.

Ögonblicket när Wilson överraskade Milgrom med det glada beskedet förevigades på film.

– Du har fått Nobelpriset!, säger Wilson.

Varpå Milgrom överrumplad svarar:

– Ja, jag har... wow, okej...

Robert B. Wilson och hans fru Mary skålar med Paul R. Milgrom och Eva Meyersson Milgrom.
Foto: JEFF CHIU / POOL / EPA / TT

”Nu har jag tagit hem båda priserna!”

Nobeldagen har sedan tidigare en viktig betydelse för Milgrom. Det var nämligen på Nobelfesten som han träffade sin fru, svenskan Eva Meyersson Milgrom som forskar inom ekonomi och sociologi vid Stanford-universitetet.

– Jag mötte min fru 1996 under Nobelceremonin. Andra gången som Nobelstiftelsen bjöd in oss 2006 var det för att fira tioårsjubileet av vårt första möte, de ville visa det på svensk tv. När jag blev intervjuad fick jag frågan hur det kändes att det inte var jag som hade fått priset. Jag svarade att jag får gå hem med det stora priset och syftade naturligtvis på min fru. När jag fick priset häromdagen i min trädgård sade jag att ”nu har jag tagit hem båda priserna!”, säger Paul R. Milgrom.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkom 1968 med anledning av Riksbankens 300-årsjubileum. Prisutdelningen sker den 10 december på årsdagen av Alfred Nobels död. Prissumman på tio miljoner kronor delas lika mellan pristagarna.

– Årets ekonomipristagare har ägnat sig åt teoretisk grundforskning och själva använt resultaten i praktiska tillämpningar som fått global spridning. Deras upptäckter har kommit samhället till stor nytta, säger priskommitténs ordförande Peter Fredriksson.

”Jag vill varmt gratulera er till ert enastående bidrag”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.