Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomer: Annie Lööf övertolkar forskningen

Annie Lööf kritisk mot partierna som hotar med extraval.
Annie Lööf, Centerpartiets ledare.Foto: SVEN LINDWALL
Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning.Foto: EVA DALIN / IIES
David Seim, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet och Uppsala universitet.Foto: Stockholms universitet

Arbetsgivaravgifterna för unga bör inte sänkas.

Det skriver ekonomerna Lars Calmfors och David Seim på SvD Debatt – där de också hävdar att Annie Lööf, C, övertolkar forskningsresultat.

C-ledaren kontrar med att det är forskarna som övertolkar.

Sänkt arbetsgivaravgift för unga är ett förslag Centerpartiet har fått igenom i förhandlingarna med regeringspartierna och Liberalerna.

Men åtgärden är inte tillräckligt effektiv. Det skriver Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, och David Seim, docent i nationalekonomi, på SvD Debatt.

I debattartikeln hänvisar forskarna till en IFAU-studie från 2013, som visade att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga 2007 visserligen skapade 6 000-10 000 nya jobb för ungdomar – men att varje jobb kostade 1-1,6 miljoner kronor.

Slutsats: Åtgärden var ineffektiv.

Sänkt arbetsgivaravgit för unga

Arbetsgivaravgiften för unga kommer att sänkas tillfälligt från den 1 april nästa år till den 31 mars 2023.

Den sänks från 31,42 till 19,76 procent av lönen, och gäller personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år.

Satsningen beräknas kosta nio cirka miljarder per år.

Syftet är att ”motverka pandemins negativa följder för ungas möjligheter på arbets­marknaden och samtidigt underlätta för företag att behålla och nyanställa personal”.

Källa: Regeringen

Forskarna: Annie Lööf övertolkar

Calmfors och Seim hänvisar sen till en nyare studie och skriver:

”I en senare studie – som en av oss (David Seim) varit medförfattare till och beskrivit i en rapport från SNS Analys 2019 – utvärderas alliansregeringens avgiftssänkningar för unga på nytt. Rapporten har använts av Annie Lööf och Centern för att hävda att lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar är effektiva för att öka dessas sysselsättning. Tyvärr övertolkas resultaten. I själva verket finner studien, liksom den tidigare, små effekter på sysselsättningen bland unga.”

Enligt ekonomerna hade sänkt arbetsgivaravgift för unga dock en positiv effekt på företag med många unga anställda. Därför skulle man kunna se åtgärden mer som ett stöd till branscher som sysselsätter många unga – än ett stöd för att få fler unga i arbete, skriver de på SvD Debatt.

”Många arbeten subventioneras”

Calmfors och Seim fortsätter sen:

”Grundproblemet med sänkta arbetsgivaravgifter i syfte att öka ungdomssysselsättningen är att de avser alla unga som jobbar. Därmed subventioneras många arbeten som ändå skulle finnas. Det är därför åtgärden blir så dyr. En billigare och bättre metod är förstärkta anställningsstöd som bara subventionerar nyanställningar.”

De avslutar med att skriva att stödinsatser för sysselsättning måste få kosta, men att det är viktigt att överväga deras effektivitet.

Annie Lööfs svar: De övertolkar

På Twitter svarar Annie Lööf på forskarnas debattartikel, och skriver att de ”övertolkar” vad hon sagt.

”Jag säger faktiskt att sänkningen (2-årig) är rätt och riktig för att den också hjälper nu krisande företag, det vill säga de som anställer många unga. I nu krisande branscher som besöksnäring och handel jobbar många unga”, skriver C-ledaren.

I Ekots Lördagsintervju kallar hon Socialdemokraternas position ”en efterhandskonstruktion”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.