Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekonomen: Så fixar du julen för mindre pengar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingela Gabrielsson, privatekonom

Gör en julrensning och sälj gamla prylar på loppis.

Gå med i en grupp i sociala medier där man byter leksaker.

Ordna ett knytkalas på julafton med andra familjer.

– Det kostar mindre om man delar på inköpen, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea.

För många familjer med ansträngd ekonomi är julen en tuff tid. Som förälder känner man pressen att köpa fina julklappar till barnen, bjuda på en massa god mat, ha en fin julgran, och så vidare.

Men är det knapert på kontot finns sätt att ändå ordna en mysig jul för familjen, tipsar privatekonomen Ingela Gabrielsson.

"Var ärlig mot barnen"

Hon tycker man ska vara ärlig och säga som det är till barnen.

– Pratar man med barnen tror jag man kan få ganska stor förståelse och lojalitet. Om man hittar på saker som inte kostar så mycket men som ändå är kul.

Tillsammans kan familjen göra en rensning och sälja prylar och kläder på Blocket eller loppis.

Det finns också grupper på Facebook och andra sociala medier där man kan byta leksaker som barnen tröttnat på. Att köpa prylar och kläder på second hand ligger i tiden.

– Man kan också försöka hitta en annan familj att fira jul ihop med. Det kostar mindre om man delar på inköpen, som ett knytkalas, säger Ingela Gabrielsson och fortsätter:

– Julfirandet behöver inte handla om mängden julklappar, bättre att fokusera på att man har tid tillsammans. Kolla på kommunens hemsida. det brukar finnas kul grejer att hitta på för barn på till exempel bibliotek och museer.

Sms-lånar till julklappar

För en del familjer blir ett sms-lån snabblösningen när pengarna inte räcker till julklappar. 

– Det här ser vi varje år. Att ordna en fin jul till barnen är det sista man vill spara in på, säger Ingela Gabrielsson  privatekonom på Nordea.

Men räkningen kommer surt efteråt när lånet och räntan ska betalas.

– I värsta fall hamnar man i en negativ spiral där nya lån tas för att betala gamla lån. Det blir svårt att ta sig ur, säger Gabrielsson.

Gör en familjebudget

Istället för en quick fix med sms-lån rekommenderar privatekonomen att man redan i början på året sätter sig och går igenom inkomster och utgifter vecka för vecka. 

Leta efter utgifter att dra in på för att skapa en buffert på kontot. Vanor i vardagen går att spara en hel del på.

– Till exempel genom att avstå köpa den där koppen kaffe ute varje dag. Och man kanske inte behöver både Netflix och HBO. Kan man lägga undan några hundralappar till ett månadssparande så blir det pengar till slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.