Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekonomen: Ryssland klarar sanktionerna bättre än väst

Så slår de ekonomiska åtgärderna mot Ryssland. Klipp från 1 mars.
FOI-experten Susanne Oxenstierna tror inte sanktionerna får Putin att ändra på sig.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryssland har förberett sig på att leva under tuffa sanktioner sedan 2014.
Foto: AXEL ÖBERG
Europa är fortfarande beroende av rysk gas.
Foto: LUIS TEJIDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA och EU kan varit sämre förberedda än Moskva på konsekvenserna av sanktionerna, resonerar den ukrainska ekonomen Tania Babina. 

Att de skulle få Putin att ändra sitt agerande i Ukraina tror FOI-experten är mycket osannolikt. 

– Ryssland har förberett sig på det här sedan 2014, säger Susanne Oxenstierna, forskningsledare på FOI.  

Aldrig tidigare har ett land haft så omfattande sanktioner riktade mot sig, men att sanktionerna på kort sikt kommer få Putin att dra tillbaka sina soldater är det få som tror.  

Den ukrainska ekonomen Tania Babina, assisterande professor vid Columbia Business School, säger till tv-kanalen CBS att det dock inte ett orimligt resonemang att västvärlden är sämre förberedda på sanktionerna än vad Ryssland är. 

– Det finns en hållhake på den ryska ekonomin, och det är att 70 procent av Rysslands export kommer från olja och gas. När drivmedelspriserna skenar i västvärlden så fortsätter vi att köpa rysk olja och gas, säger Tania Babina till tv-kanalen. 

Ryssland är förberedda

Susanne Oxenstierna, forskningsledare på FOI, säger att Ryssland har förberett sig på den här situationen sedan 2014 och trots att sanktionerna för åtta år sedan drabbade ett Ryssland som hade ekonomiskt svårare förutsättningar än i dag så fick det inte landet att ändra sitt beteende. 

– De är bättre rustade för sanktioner i dag än vad de var 2014. I dag är Ryssland mer självförsörjande och de har försökt göra sig mindre beroende av den amerikanska dollarn. 

Sanktionerna som Ryssland nu lever under är mycket mer omfattande än dem de fick efter annekteringen av Krim. Då sanktionerades framför allt ryska bankers möjligheter att låna upp pengar på internationella kapitalmarknader, säger Susanne Oxenstierna. 

Sanktionerna har inte önskad effekt

De sanktioner som nu är lagda på ryska individer, på centralbanken och för import och export kommer enligt dem amerikanska tv-kanalen CNBC att ta Rysslands ekonomi tre decennier bakåt i tiden.

Omfattningen av sanktionerna till trots tror inte Susanne Oxenstierna att de kommer att få Putin att avsluta kriget. 

– Jag tror inte att sanktionera kommer att påverka beteendet som Ryssland har i Ukraina, utan man kommer att ta en väldigt stor smäll på ekonomin. 

Susanne Oxenstierna tror inte att Putin var beredd på de samordnade och rigorösa sanktionerna. En åtgärd lyser dock med sin frånvaro.

– Det som hade varit bra hade varit om man hade kunnat stänga av Rysslands energiexport men EU är ju väldigt beroende av rysk gas. Europa har såvitt jag vet inte infört några sanktioner gällande den ryska energin.  


Sanktioner mot Ryssland 16 mars

Olja, gas, ekonomiska systemet

USA har satt ett importstopp för rysk olja och gas. Storbritannien kommer att fasa ut sitt beroende till slutet av året. 

Tyskland har pausat godkännandet av Nord stream 2, ledningen som är tänkt att pumpa gas från Ryssland till Tyskland. 

Rysslands centralbanks utländska valutatillgångar, 630 miljarder dollar, har frusits. 

Ryska centralbanken har stängts av från att använda bankernas bank Bis, Bank for International Settlements, tjänster.

USA, EU och Storbritannien har förbjudit företag och privatpersoner från samröre med den ryska centralbanken och det ryska finansdepartementet. 

Sju ryska banker får inte längre använda SWIFT, ett system för att skicka pengar över landsgränser.    

G7 – organisationen för världens sju rikaste länder - fråntar Ryssland sin status som ”mest gynnad nation” vilket gör att landet då förlorar flera handelsfördelar.

Lyxvaror, vodka och resor

Lyxvaror så som fordon, mode och konst får inte skickas från Storbritannien eller EU

Storbritannien kommer beskatta ryska varor med 35 procent

Förbud för export av varor som ryska företag använder sig av från USA, EU och Storbritannien. Det finns inget allmänt förbud emot export till och från Ryssland, utan det gäller mer strategiska varor. Exempel på sådana varor kan vara laser och olika kemikalier.

Flygförbud råder för ryska flyg i EU:s, USA:s, Storbritanniens och Kanadas luftrum. 

Individer

USA, EU och Storbritannien har infört sanktioner för hundratals personer inom den ryska regimen och välbärgade oligarker. Totalt har 386 ledamöter i ryska Duman, det ryska parlamentet, fått sanktioner mot sig. 

President Putins tillgångar är likt utrikesminister Sergei Lavrov frysta i USA, Kanada, EU och Storbritannien

Storbritannien har begränsat möjligheten för rika ryssar att köpa sig ett ”guld visum” i landet, vilket ger dem samma rättigheter som brittiska medborgare.

Så finansieras Putins lyxpalats av oligarkerna

Egen kyrka och underjordisk hockeyrink: ”Han ser sig själv som en kung”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.