Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomen: Det är SD:s egna antaganden

Li Jansson, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, sågar Sverigedemokraternas skuggbudget.Foto: Henrik Montgomery / TT

En felberäkning har gett Sverigedemokraterna över 40 miljarder att lova bort i sänkta skatter och höjd pension.

Det menar Li Jansson, nationalekonom på Svenskt näringsliv, som gått igenom underlaget för partiets skuggbudget.

– Man kan inte ha en oseriös beräkning till grund för de löften man ger. Då faller det direkt, säger Li Jansson.

Li Jansson, nationalekonom vid Svenskt näringsliv, skrev inför budgetmotionen en debattartikel på Expressen.se där hon kallade kalkyleringarna om 118 insparade miljarder för "amatörmässiga".

Det uttalande står hon fast vid även efter det att Sverigedemokraterna på onsdagen presenterade sin skuggbudget.

Li Janssons egna beräkningar – baserade på samma underlag som SD beställt från riksdagens utredningstjänst – visar att maximalt 50 miljarder kan sparas in på invandringspolitiken.

– Och 50 miljarder är mycket pengar, men de dränerar inte välfärdens resurser såsom det framställs av Sverigedemokraterna, säger Li Jansson.

"Inte seriöst"

Felmarginalen beror enligt Li Jansson bland annat på ett antagande från SD:s sida om att en utrikesfödd person har ett 50 procent större välfärdsbehov än en som är född i Sverige.

– Det är deras helt egna antaganden. Det är möjligt att det finns ett större välfärdsbehov, men det är inte belagt i forskning. Det är inte seriöst att ta med det i beräkningen, säger hon.

Sverigedemokraterna får således 44 fiktiva miljarder att dela ut i sin skuggbudget, där välfärden ställs mot massinvandringen.

– Man kan inte ha en oseriös beräkning till grund för de löften man ger. Då faller det direkt, säger Li Jansson.

"River bort masken"

I en intervju med Expressens Elisabeth Marmorstein sade Sven-Olof Sällström att de ekonomer som kritiserar Sverigedemokraternas sätt att räkna bör komma med egna uträkningar, och att han ännu inte sett någon sådan.

Han tillade att ekonomi inte var enda anledningen att begränsa invandringen, och hänvisade till sociala problem i bland annat Malmö och Göteborg.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton, FP, beskriver det som att SD "river bort masken".

– Det handlar inte om att de är emot invandringen för att den är olönsam. Det handlar om att de tycker illa om muslimer och människor med annan bakgrund. De vill inte ha dem här för de är emot människor som inte är som de som de definierar som svenskar, sade han till Expressen.se efter presskonferensen.

Vinklar siffror

Han menade att Sverigedemokraterna har ett " allvarligt metodfel med sin finansiering" och bortser från forskning som antyder att asylinvandring blir gynnsam på sikt när personerna kommer in i arbetslivet.

– Kalkylen är skräddarsydd för att de ska kunna säga att de här människorna är olönsamma. Det är deras värdering som kommer in här, för även om jag skulle överbevisa dem skulle de inte säga välkommen till de asylsökande.

Kontraproduktiva förslag

Sverigedemokraterna kritiseras även för att lägga fram förslag som är kontraproduktiva.

Att höja a-kassetaket till 900 kronor om dagen för att arbetslösa enligt Sällström ska få ett "drägligt liv" och "lugn" att söka arbete lär knappast bota arbetslösheten menar Li Jansson.

– Flera av de förslag som läggs fram motverkar sina syften på sikt, säger hon.

SD bemöter kritiken

Efter att ovanstående publicerats har Sverigedemokraterna begärt att få bemöta Li Janssons kritik om felberäkning.

Via pressansvarig Martin Kinnunen hälsar Sven-Olof Sällström:

"Hon kritiserar vårt antagande om överrepresentation genom att avfärda hela besparingen på välfärdskonsumtionen. Detta betyder att hon menar att gruppen inte konsumerar välfärd överhuvudtaget vilket naturligtvis är grovt felaktigt. Att det i Sverige ej tillhandahålls detaljerad statistik på området är beklagligt men vi har belägg från SCB och Socialstyrelsen som pekar mot en kraftig överrepresentation"

Li Jansson svarar:

– Det är klart att det finns områden där man som utlandsfödd är överrepresenterad, på samma sätt som det finns områden där man är underrepresenterad. Men vill man dra den konkreta slutsatsen att utlandsfödda har just ett 50 procent större välfärdsbehov måste man först bedriva seriös forskning, och det finns i dag ingen sådan som styrker den siffran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.