Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekologiska ägg populära igen – trots giftlarm

Den ekologiska äggförsäljningen gick ner i höstas efter larmet. Nu är äggen populära igen. Foto: COLOURBOX
Nu har den gått upp igen.Foto: Christian Örnberg

Ekologiska ägg innehåller en högre halt miljögifter än vanliga ägg, rapporterar Sydsvenskan.

Trots giftlarmet fortsätter folk köpa de ekologiska äggen.

– Nu ser vi att försäljningen ökar, säger Axel Lagerfelt, ordförande i organisationen Svenska ägg, till tidningen.

Gifter i äggen

Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning. PCB är en industrikemikalie som förbjöds på 1970-talet, då den bland annat användes till transformatorer och fogmassor i hus.

Det är via maten som vi människor får i oss dioxiner och PCB - främst genom feta animaliska produkter som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Höga halter av Dioxiner och PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet och kan bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer.

Källa: Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket arbetar med att hitta källan till den höga gifthalten i ekologiska ägg. I en rapport som publicerades i höstas framkom det att ekologiska ägg innehåller förhöjda halter av gifterna dioxin och PCB, skriver Sydsvenskan.

Ekoäggen innehåller ungefär tre gånger mer gift än de vanliga äggen.

Orsaken är fortfarande oklar, men Livsmedelsverket misstänker att gifterna kommer från hönsfodret.

– Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till Sydsvenskan.

Axfood: "Tragiskt"

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, säger att halterna dioxin i ekoäggen är mycket låga, men innehåller fortfarande mer av ämnet än icke-ekologiska ägg.

– Det finns i alla fall risk att man får i sig mer av ekoäggen. Det är ju helt enkelt tragiskt att det har spridits så mycket gifter i miljön, den stora risken är fiskfodret, säger hon till Sveriges radio.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologiska ägg är tre gånger så giftiga

 

Äggbranschen arbetar nu för att minska inblandning av fiskfoder i maten. De som producerar ekologiska ägg måste blanda in fiskmjöl i fodret för att hönsen ska ta del av ett viktigt protein – enligt EU:s regelverk.

– Hönsen behöver få i sig en aminosyra som heter metionin och dumt nog så förbjuder ekoförordningen det till ekologiska höns. För om det var tillåtet att tillsätta metionin till hönsfodret då skulle ingen behöva fundera på fiskfodret, säger Åsa Domeij till SR.

Det är genom fiskfodret som hönorna antas få i sig gifterna. Foto: Christian Örnberg

Populärt trots giftlarmet

När rapporten från Livsmedelsverket publicerades i höstas gick den ekologiska äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var, däremot, kortvarig.

Nu fortsätter folk köpa ekologiska ägg – trots att de innehåller en större mängd miljögifter jämfört med andra ägg.

– Nu ser vi att försäljningen ökar. Det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Axel Lagerfelt, bonde och ordförande i branschorganisationen Svenska ägg, till Sydsvenskan.

 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket letar gift i ekologiska ägg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.