Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekologiska ägg är
tre gånger så giftiga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ekologiska ägg har tre gånger så höga halter av miljöföroreningar jämfört med konventionella ägg.
Foto: Sven Lindwall

Ekologiska ägg innehåller tre gånger så höga halter av miljöföroreningar som konventionella ägg, avslöjar Land Lantbruk.

– Det här är känsligt och riskerar att stjälpa förtroendet för ekoäggen, säger en källa med insyn till Land Lantbruk.

Ekologiska ägg innehåller högre gifthalter än konventionella ägg. Detta visar en provtagning som Livsmedelsverket har gjort och som Land Lantbruk nu avslöjar innan offentliggörandet.

– Det här är känsligt och riskerar att stjälpa förtroendet för ekoäggen, därför har Svenska Ägg hållit tyst, säger en källa med insyn till Land Lantbruk.

Gifthalten har ökat

Livsmedelsverket har i rapporten kunnat konstatera att nivåerna av dioxin och PCB i ekologiska ägg har ökat med sex procent på tio år.

Redan 2004 kom ett liknande larm om förhöjda nivåer. Vid det tillfället ansågs anledningen vara fiskmjöl från Östersjöfisk som ekohönsen hade utfodrats med. Därefter skärptes kraven på fiskmjöl till foder, men trots det fortsätter halterna att öka. I ett brev till sina medlemmar skriver organisationen Svenska Ägg:

"Vi kan ännu inte säga vad som är anledningen till de ökade halterna men vi tror att fiskmjölet även denna gång kan vara en orsak. En annan orsak skulle kunna vara en marksmitta".

Gifthalten ligger dock under det tillåtna gränsvärdet.

Till följd av Livsmedelsverkets konstaterande har man gjort en riskbedömning som ska offentliggöras tillsammans med en handelsrapport nästa vecka. Några offentliga uttalanden från Livsmedelsverket har inte gjorts.

Fakta: Dioxiner och PCB

Dioxiner och PCB är organiska miljöföroreningar. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning. PCB är en industrikemikalie som förbjöds på 1970-talet, då den bland annat användes till transformatorer och fogmassor i hus.

Det är via maten som vi människor får i oss dioxiner och PCB - främst genom feta animaliska produkter som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Höga halter av Dioxiner och PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet och kan bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer.

Livsmedelsverket avråder barn, ungdomar, ammande, gravida och kvinnor i fertil ålder att äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern.

Källa: Livsmedelsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.