Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekobrottsmyndigheten utreder Billström

Ekobrottsmyndigheten utreder nu om migrationsminister Tobias Billström gjort sig skyldig till insiderbrott. Foto: Foto Gunnar Seijbold

Ekobrottsmyndigheten utreder om migrationsminister Tobias Billström gjort sig skyldig till ett insiderbrott, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Tidigare i år köpte ministern 30 000 aktier i gruvbolaget Northland Resources.

Tobias Billström köpte aktierna i Northland Resources den 13 februari i år. Det som Ekobrottsmyndigheten, tillsammans med Finansinspektionen, nu utreder är om migrationsministern genomförde köpet efter att ha fått insiderinformation.

Ekobrottsmyndigheten uppger för Ekot att ingen är delgiven misstanke om något brott i utredningen, men svarar inte på om man inlett en förundersökning.

– Det påstås att det har funnits insiderinformation och det påstås att Tobias Billström har handlat när det har funnits insiderinformation, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten, till Ekot.

Billström kan ha känt till statliga LKAB:s räddningsplan för gruvbolaget vid aktieköpet i år, som vid tidpunkten var okänd för allmänheten, enligt de kritiker till köpet som tidigare krävt en granskining.

Billström har nekat

TV4 Nyheterna rapporterade tidigare i september att informationen om räddningsplanen fannshos regeringskansliet fem dagar innan köpet.

Tobias Billström själv har nekat till att han haft tillgång till insiderinformation. Skulle fallet vara så kan migrationsministern ha gjort sig skyldig insiderbrott.

– Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, men det är viktigt för mig att vara tydlig med att jag inte vid något tillfälle då jag köpt aktier i Northland Resources har uppfattat mig ha någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt eller andra sparare haft, sade Billström till Expressen.se vid tidpunkten.

"Välkomnar det"

Billström kommenterar skriftligt Ekobrottsmyndighetens utredning till Ekot så här:

"Jag har inte någon information om att Ekobrottsmyndigheten skulle titta på detta men är så fallet så välkomnar jag det och jag har sedan länge varit tydlig med att jag inte haft någon annan information än andra sparare och marknaden i övrigt."