Ekobrottsmyndigheten läggs ner, förslår utredning

Publicerad
Uppdaterad
Ekobrottsmyndigheten (EBM) med 400 anställda ska läggas ned.
Det kommer en statlig utredning enligt vad TT erfar att föreslå i slutet av månaden.
Varken utredaren lagman Barbro Thorblad eller EBM:s generaldirektör Gudrun Antemar vill kommentera TT:s uppgifter. Men enligt TT:s källa blev Antemar i december uppringd av utredaren, som ville "förvarna" henne om det kommande förslaget. Skälet till nedläggningen uppges i första hand vara att EBM påstås ha problem med att hantera den "blandade brottsligheten", det vill säga där ekobrott och annan brottslighet, exempelvis narkotika, förekommer i samma mål. Det anses tungrott när flera organisationer är inblandade i samma ärende.

Kapitulation

Men det finns också en politisk dimension i frågan. Förre justitieministern Thomas Bodström (s) är en varm anhängare av EBM. - Om EBM läggs ned är det en kapitulation till den ekonomiska brottsligheten och den bästa present den organiserade brottsligheten kan få. Kriminella ligor kommer lättare att kunna tvätta pengar från narkotika, människohandel och värdetransportrån. Vi socialdemokrater motsätter oss en nedläggning, låter Bodström hälsa via sin pressekreterare.

Dubbelkommando

Johan Pehrson (fp) är av rakt motsatt uppfattning och har länge drivit linjen att EBM ska läggas ned. - Det är svårt att skilja mellan grov organiserad brottslighet och ekonomisk brottslighet. Att göra det är otidsenligt. Ibland blir det ett dubbelkommando med två åklagare i samma mål. Här kommer man att kunna spara tio-tals miljoner kronor på en enklare administration om det framöver blir en enda åklagarmyndighet, säger Pehrson till TT. Riksåklagare Fredrik Wersäll vill se en bättre samordning av all brottsbekämpning, men vill inte säga om han är för eller mot en nedläggning av EBM. Justitieminister Beatrice Ask uppger att hon inte heller bundit sig åt ena eller andra hållet utan vill avvakta utredningens förslag. Ewa Tures

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag