”Eko-Pippi” – Så hyllas Greta Thunberg i världen

Greta Thunberg i Davos.
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Efter Greta Thunbergs omskrivna tal i Davos hyllas nu den 16-åriga svenskan som klimatets Pippi Långstrump.
Foto: TRE FOTOGRAFER/IBL

Greta Thunberg – vår tids stora ikon. 

I alla fall om man ska tro de utländska medierna. 

Efter hennes omskrivna tal vid den årliga konferensen World Economic Forum i Davos hyllas nu den 16-åriga svenskan som klimatets Pippi Långstrump. 

Greta Thunbergs budskap har letat sig långt utanför Sveriges gränser. 

Tidigare i veckan höll hon ett tal vi den årliga konferensen World Economic Forum i Davos. 

Vid konferensen närvarar några av världens mest inflytelserika personer och till Getas Thunbergs tal lyssnade bland andra miljöaktivisten och musikern Bono samt FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres.

Expressen har tidigare rapporterat om hur salen tystande under 16-åringens tal, för att sedan avslutas med en rungande applåd som startades av Bono själv. 

Nu hyllas den unga miljökämpen av utländska medier från bland annat Tyskland, Frankrike och England. 

Nyhetsbyrån AFP lyfter Greta Thunberg som konferensens absoluta stjärna med "långa flätor och ett viktigt meddelande till världen". 

Tyska Bild tar prisningarna ytterligare ett steg och menar att det är omöjligt att inte jämföra Greta Thunberg med den ikoniska Pippi Långstrump. 

Även The Guardian uppmärksammade 16-åringens tal och publicerade talet i sin helhet.

"Jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska få panik. Jag vill att ni ska känna rädslan jag känner varje dag. Och sen vill jag att ni agerar", lyder delar av Greta Thunbergs tal. 

Alla är dock inte lika positiva till den unga svenskans redan bevingade ord. Den tyska krönikören Olaf Gersemann skriver i tidningen Welt att Thunbergs tal hölls för sent. Gersemann menar att Greta snart behöver komma med ett nytt budskap:

"Annars kommer hypen snart vara över", skriver han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.